Калифорния: Горските пожари създават вече климатични мигранти

Мъртвата долина в Калифорния е 86 метра под морското равнище. Снимка: Иван Бакалов

„Знаете ли, цялото семейство се лекува сега, за да преодолее травмата“, отронва Дженифър Кашман – все още хлипайки, три години след пожара, почти заличил от картата град Парадайз в Калифорния.

Тази майка на две деца е напуснала американския щат, включвайки се в растящите редици на „климатичните мигранти“, побягнали от горските пожари, които редовно опустошават през последните години западната част на САЩ.

Пожарът „съсипа изцяло къщата ни и магазина“, уби 86 души и превърна в пепел близо 19 000 сгради само за ден през ноември 2018 г., споделя тя пред АФП.

„Стана толкова бързо, че наистина не сварихме да спасим каквото и да било освен самите себе си“, обяснява 47-годишната жена.

По съвет от приятел семейството й е отпътувало за Стоу, малък град във Върмонт на 4500 км от изгорелия си дом, и се е настанило там през януари 2019 г. благодарение на парите от застраховката.

„Когато пламъците дойдоха, вече знаехме, че ще се предадем, не можех повече да живея в Калифорния. Вече се бяхме евакуирали няколко пъти преди. Не издържах повече“, въздиша г-жа Кашман при спомена как са били ужасени децата й, тогава на 5 и на 7 години.

Защото именно страхът от пожарите е бил според нея „основната причина“ да си заминат: „Страхът, щом усетиш мириса на пушек. Синът ми изпадаше в паника, дори ако палехме камината…“.

От 2017 г. досега са избухнали осем от десетте най-големи пожара в историята на Калифорния. През 2010 г. най-мащабният от тях унищожи 417 000 хектара, тройно повече от площта на мегаполиса Лос Анджелис.

И Калифорния ще трябва да се бори занапред с едно явление, свързвано досега с атолите в Тихия океан, застрашени от качването на водите, или със сушавите зони в развиващите се страни.

„Доколкото горските пожари предизвикват масов отлив на населението и се засилват заради климатичните промени, според мен трябва вече да смятаме тези масови преселвания за част от аспектите на климатичните миграции“, смята Ребека Милър, изследовател от Университета на Южна Калифорния, която работи по проекта „Западът в пламъци“ (West on Fire).

„За хората в Калифорния бе страшен удар да видят как тези пожари избухват отново и отново и как се отразяват на селищата от рода на Парадайз“, казва тя.

Според Центъра за наблюдение на вътрешните разселвания – една норвежка НПО, заради горски пожари през последното десетилетие са се изселвали средно по над 200 000 души годишно. Близо три четвърти от тях са били жители на САЩ, главно от Калифорния.

Рекордно силните пожари миналата година, съсипали общо над 17 000 кв. км площ според калифорнийските огнеборци, накараха да се преместят за сравнително дълго време около 600 000 души.

„Имах чувството, че децата ми растат в зона на бедствие. Всичко наоколо беше изгорено“, оплаква се Джесика Дистефано, решила най-накрая дасе изсели от този щат в Айдахо.

„Цялото семейство се лекува“

Повечето нови климатични мигранти, принудени от горските пожари да търсят дом на друго място, се заселват сравнително близо до предишния. Някои обаче, предимно възрастни и семейства с малки деца, се случва да прекосят цялата страна в търсене на по-спокоен живот.

Мария Барбоза например била „твърдо решена да ремонтира къщата“ – обожавала Парадайз. Но бързо се отказала.

„Вече съм над седемдесетте, смятах да се оттегля в пенсия, както си живеех в Парадайз. Но разбрах какво ще е това за сама жена, просто е непосилно“, споделя тя.

„Много от приятелите ми, мои връстници или по-възрастни, се местят другаде“, добавя жената.

Мария си е избрала един безводен район в Айдахо, на цели хиляда километра от Парадайз, където вече няма да я заплашват горски пожари.

„С удоволствие наминавам там пак от време на време, но едва ли бих могла пак да живея (в Парадайз). Не се чувствам спокойно, сякаш постоянно съм застрашена . . . Повее ли вятър, усетя ли мирис на дим, всичко се връща отново“, казва тя.

Случаи като нейния не са изолирани. „Виждаме признаци, че домакинствата се движат към критична точка, в която всичко, което ги кара да пуснат корени някъде – семейството, работата, възможностите за отдих, – вече губи стойност на фона на пожарите и пушека“, обобщава Нина Бърлин Ръбин, която изследва в Станфордския университет човешкото поведение, свързано с пожарите в Калифорния. „Миграцията е една от многото стратегии за адаптация, целящи да намалят излагането на тези рискове“, пояснява тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.