Доклад: Франция да заложи на ядрената енергетика и възобновяемите източници

Слънчева електрическа централа. Снимка: Снимка: Солар репауър

Необходим подем на възобновяемите източници на енергия, но също така икономическо подпомагане на строежа на нови ядрени реактори: операторът на френската електрическа мрежа RTE представи в понеделник основните си заключения за бъдещето на системата до 2050 г., на фона на дебата, който започна по темата преди президентските избори.

Солидният доклад, работата по който започна през 2019 г. и който се отличава с безпрецедентен за Франция и Европа обем, би трябвало да е успокоил привържениците на ядрената енергия, защото в него се съдържа заключението, че от чисто икономическа гледна точка пускането в експлоатация на нови EPR реактори е по-малко скъп начин за постигане на въглероден неутралитет до средата на века, за което Франция, подобно на още десетина страни, пое ангажимент. При всички положения обаче разработването на възобновяемите източници на енергия (вятърна енергия, слънчева енергия) също е неизбежно.

Докладът бе публикуван в период, в който енергийното бъдеще на Франция вълнува хората преди началото на предизборната кампания за президентските избори през април 2022 г.: част от кандидатите подкрепят идеята за относително бърз отказ от ядрената енергия (еколозите и представителите на радикалната левица например), а други (най-вече десните кандидати, но такава е позицията и на комунистическата партия) гледат благосклонно на този вид енергия.

Президентът Еманюел Макрон, който подкрепя ядрената енергия, засега отлага пускането в експлоатация на шест нови EPR реактора – реактори ново поколение, първият от които се планира най-сетне да заработи догодина във Фламанвил, Нормандия, Северозападна Франция. Правителството изрази в понеделник задоволството си от „стриктната, качествена и амбициозна работа“ на RTE.

Постигането на въглероден неутралитет до 2050 г. означава колосална електрификация на услугите, транспорта, отоплението и индустрията, в ущърб на употребата на петрол и природен газ.

Въпреки че общата консумация на енергия се очаква да намалее, Франция ще консумира повече електричество през 2050 г., отколкото сега, дори и в най-трезвия сценарий.

„Франция трябва едновременно да се справи с две предизвикателства: от една страна, да произвежда повече електричество, с което да замести петрола и природния газ, и, от друга страна, да обнови начините за производство на ядрена енергия, които постепенно ще достигнат експлоатационния си лимит до 2060 г.“, обобщава Ксавие Пиешазик, президент на RTE.

Шест сценария

Френският ядрен парк, изграден през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век, старее и този процес ще продължи през идните десетилетия.

За да „хвърли светлина върху обществения дебат“, RTE представи шест възможни сценария за производство на енергия: сред сценариите има както такива, които предвиждат преминаване на сто процента към възобновяеми източници на енергия до 2050 г., така също и такива за „волунтаристично“ разработване на ядрената енергия, изразяващо се в построяването на 14 EPR реактора и на малки реактори.

„Всички тези пътища са възможни, въпреки че част от тях са по-трудни и несигурни“, казва Ксавие Пиешазик. Тези сценарии, които вече бяха очертани в общи линии в рамките на технологичния план, този път отчитат също така икономическото, екологичното и общественото измерение на възможните варианти.

RTE не е привърженик на един или друг сценарий, а представя „техните предимства и неудобства, въздействието им и последиците им“, подчертава Пиешазик.

„Постигането на въглероден неутралитет е невъзможно без значителното разработване на възобновяемите източници на енергия“, изтъкват авторите на докладас.

Дори и сценарият с най-сериозна употреба на ядрена енергия не може да се осъществи без сериозен подем на възобновяемите източници, а именно: седемкратно увеличение на употребата на слънчева енергия и увеличение с 2,5 пъти на употребата на вятърна енергия.

„Поносима цена“

Докладът за първи път обръща внимание на икономическия аспект и в него се стига до заключението, че „изграждането на нови ядрени реактори е подходящ вариант“.

На практика, въпреки че цените на възобновяемите източници на енергия значително намаляха, слънчевата и вятърната енергия създават необходимост от по-големи инвестиции за електрическите мрежи (тъй като самите източници са разпилени в пространството) и за гъвкавостта (тъй като не произвеждат енергия постоянно), защото при тях има нужда от повече складиране на енергия и от спомагателни топлоцентрали с водород или биометан.

По тази причина „сценариите, включващи нови ядрени реактори, изглеждат най-конкурентни“. Разликата е от порядъка на десет милиарда евро на година между сценарий с нови ядрени реактори (14 EPR реактора) и друг без ядрени реактори, който залага на разработването на парк с възобновяеми източници на енергия. Разликата достига дори до 20 милиарда евро на година при други сценарии.

На фона на дебата за покупателната способност RTE прави заключението, че „въглеродно неутралната електрическа система може да бъде постигната на поносима цена“.

Трансформацията ще доведе до увеличение на цените на електричеството (с около 15 процента), но ще бъде съпроводена с края на разходите за изкопаеми горива, с които се зареждат резервоарите на автомобилите и цистерните.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.