Голямата награда за роман на Френската академия за 2021 г. е присъдена на Франсоа-Анри Дезерабл

Франсоа-Анри Дезерабл гостува у нас през декември 2019 г. Снимка: от тв екрана

Голямата награда за роман на Френската академия за 2021 г. беше присъдена в четвъртък, 28 октомври, на Франсоа-Анри Дезерабл (род. 1987) за романа му Mon maître et mon vainqueur (Мой властелин и покорител), публикуван от Gallimard. Победителят наследява Етиен дьо Монтети, който получи наградата през 2020 г. за La Grande Épreuve, публикувана от Stock.

„Започнах да пиша, след като прочетох Belle du seigneur на Албер Коен, която е любовен роман и една от най-забавните книги, които съм чел някога“, обяснява победителят. Тази книга спечели Голямата награда за роман на Френската академия през 1968 г. Ето защо съм много щастлива да се върна в Академията половин век по-късно и да видя моя роман, украсен с лентата на Голямата награда за роман.

В този хумористичен роман писател е призован от съдия-следовател след ареста на най-добрия му приятел Васко. Разказвачът се връща към детайлите на страстната и мъчителна история между Васко и Тина. Виртуозно пиршество, поднесено с лек стил, който смесва свръхизтънченост и ерудиция с грубост и разговорност“, оценява го критикът Жан-Клод Перие.

Елен Карер Д’Анкос признава, че е „усетила в тази книга абсолютно неоспорим писателски темперамент“. „Академията не се задоволява само да приветства потвърдения талант. Франсоа-Анри Дезерабл е истински писател и аз виждам пред него голямо бъдеще“, добави тя.

Тази награда най-накрая отличава автора, който през 2017 г. получи голямо признание за романа си за мистериозния съсед на Ромен Гари „Някой си господин Пекелни“ (издаден от нас от „Аквариус“ в превод на Галина Меламед). Въпреки че бе селектиран от повечето големи есенни награди, той не спечели нито една, напомня „Ливр Ебдо“.

Голямата награда за роман на Френската академия в размер на 10 000 евро би трябвало да стимулира продажбите на „Mon maître et mon vainqueur“, от който до момента са продадени близо 4000 екземпляра по данни на GfK.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.