Някои митове и лъжи за ваксините

Снимка: Бистриковини

Повече от важно е да се ваксинирате, ако не сте го направили. Предстои доста остра вълна на Ковид с висока смъртност. Няма НИЩО вярно в твърденията, че:

– Ваксините предизвикват автоимунни заболявания – не го правят.

– Че хроничните болести и автоимунните са противопоказни за ваксини – не са.

– Че ако имате множество хронични болести ваксините са противопоказни – напротив, именно в такива случаи са препоръчителни.

– Че имат вредни съставки като живак, алуминий и антифриз – глупости на търкалета.

– Че има графенов оксид – глупости на търкалета. Данните с „уж доказателства“ са абсолютна измишльотина.

– Че ваксинираните умирали – няма разлика в смъртността между ваксинирани и неваксинирани (освен при Ковид, там смъртността е 10 пъти по-ниска след ваксиниране).

– Че предизвикват стерилитет – глупости! Сума ти народ забременя и роди след ваксините (тестват се от май 2020), без никакви проблеми.

– Че не са тествани достатъчно – първите ваксини срещу SARS (на български ТОРС) = батовчедчето на Ковид-19 – се разработват от 2005 година. Сегашните, които са много подобни, са тествани в стотици хиляди души. Нямаме толкова тествани медикаменти.

– Че ваксините са генни терапии – пълни глупости, безсмислици, научен виц.

– Че руската ваксина е по-добра от всички – тя е изключително сходна на тази на „Астра Зенека“ и „Джонсън“.

– По форумите се пишат небивалици – всеки познава няколко починали. Ако беше така, нямаше да има население на България, а ЕК, която гони „Фолксваген“ за малко по-мръсни газове, щеше да обяви кръстоносен поход на „Пфайзър“. За информация – „Фолксваген“ е по-голям от „Пфайзър“.

По форумите има тролове, разпространяващи фалшиви новини:

– Ваксините предизвикват тромбози – РНК не предизвикват, а векторните в 1:200 000 до 1 на милион – астрономически рядко.

– Ваксините не трябва да се дават при история предразположеност за тромбози/тромбофилии – не, тези състояния НЕ са противопоказания, защото механизвът на тромбози при векторните ваксини е различен, противопоказна е само история за хепарин-предизвикана тромбоцитопения (HIT).

– Трябва да се пие аспирин след ваксинация – не, не трябва!

– Трябва да се тестват антитела преди ваксинация – престанете с тази глупост, давате пари на вятъра, няма никакъв смисъл, не говори нищо за имунитета, сигурен съм, че зад тези идеи стоят или лекарска некадърност, или интересите на тестовите лаборатории.

Ваксинирайте се, предстои ужасно тежка зима. Вярвайте на науката, не на апокрифни сайтове и ютюб канали. Четете документите за ваксините на български на страницата на ИАЛ, четете уебсайта на ECDC. Не „Брадва“ или друга глупост.

 

– –

От фейсбук-страницата на автора д-р Аспарух Илиев. Той е български лекар и учен, завършил медицина в София, но професионалната му кариера минава през Германия и Швейцария. Сега завежда лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн. Научната му работа е в областта на невроимунологичните и инфекциозните заболявания. През 2014 година работи като експерт към секцията по безопасност на ваксините към Германската агенция по ваксините и Европейската агенция по лекарствата. Хабилитиран е във фармакология и токсикология (Вюрцбургски университет, Германия), и анатомия и хистология (Бернски университет, Швейцария). През годините работи и клинично в областта на вътрешните болести.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.