Прасето не се угои преди Коледа – Македония е в политическа криза!

Паметникът на Александър Македонски и на цар Самуил (вдясно) в Скопие. Снимка: Пътепис

Както можеше да се предположи, тенденциите във втория кръг от гласуването на местните изори продължиха като тези в първия кръг: СДСМ убедително загуби надпреварата за кмет в Скопие, Карпош, Гевгелия, Битоля – всъщност почти навсякъде, освен в Център. Загуби и Куманово, а за победата в няколко малки общини никой не чувства особена необходимост да празнува.

С това убедителността на победата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в над 40 общини е потвърдена, тъй като голямата разлика в съвкупните спечелени гласове от първия кръг не можеше да се компенсира, а се увеличи във втория, въпреки всички „научени уроци“ и приети послания, предадени от властта на обществеността през последните петнадесетина дни.

„Жълтият картон“ от първия кръг стана „червен“ във втория! Прасето преди Коледа не се угои! Предизборните прогнози на СДСМ преживяха пълен провал. Разбира се, на избори, за чието основно демократично протичане те бяха най-отговорни, за което трябва да им се направи заслужен комплимент.

За поражението несъмнено най-отговорен е Зоран Заев. Но той даде първи национален урок, който ще се помни – честити победатата на противниците, а след това без следи на нерешителност подаде оставката си и от премиерския, и от партийния председателски пост – нещо, което в демократична Македония досега не се е случвало! Може да се каже, че в типичния си стил той дори помрачи голямата победа на своя главен съперник Християн Мицкоски, защото на него такова държавническо поведение не му е минавало през главата, а неговите възможности бяха многобройни и не по-малко убедителни.

Поради това Македония официално е в политическа криза. Заев наистина призова сегашното правителство да продължи своя редовен мандат в следващите две и половина години, но факт е, че той повече няма решаващо влияние върху развитието на събитията. Говорителят на Демократичния съюз за интеграция Буяр Османи по-малко от час след затварянето на избирателните секции заяви, че „правителството и мнозинството са стабилни въпреки епилога в този рунд“. Но тази стабилност не я гарантират само СДСМ и ДСИ.

Всъщност за това ще решава победителката Беса в Тетово, но само в първия момент на „нестабилността“. Да припомним, Али Ахмети два дни преди втория кръг от гласуването заяви, че за коалицията със СДСМ той има твърд договор със Зоран Заев, но важи ли този договор без Заев в правителството? ВМРО-ДПМНЕ сега е тази, която ще избира съюзниците в рушенето на властта може би и без избори, с разместване на „музикалните столчета“ в парламента. „Нотите“ за тази музика са в няколко ръце. Хайде, първо за „чуждестранните диригенти“…

Американците винаги са били прагматичен демократически политически фактор и в страната, и в региона. Бързото развитие на политическата криза в Македония сега е в центъра на техния балкански „поднос“. Тяхното влияние не е за подценяване, но не трябва да се надценява. Те вероятно ще изберат да подкрепят управляващия вариант, който в момента, ще стабилизира положението, но това „купуване на време“ няма да продължи твърде дълго. За тях сега е важен наследникът на Заев начело на правителството, докато той лека-полека ще избледнява в спомените им. Влиянието върху избора на този наследник ще отвори отново и техните карти за онова, което ни предстои. Европейският Запад отдавна е засрамен в страната, но неприятно е посланието, което ще приеме от Орбан, тъй като триумфът на неговото влияние в Македония съживи регионалната роля на антизападния климат на Балканите.

В София се празнува, че за градоначалник на Скопие със свободната воля на избирателите в Македония е избрана жена с тяхното национално чувство, а промяната на македонската конституция според желанията на София сега изглежда много по-сигурна. Честно би било с получената голяма изборна легитимност на г-жа Арсовска, това да бъде инициирано от самата ВМРО-ДПМНЕ.

Сигурен съм, че и в Белград се празнува, както и в балканските бюра на отговорните за Балканите руски министерства, а Тирана вероятно още от нощта сериозно обмисля как да отвърже своя напредък в евроинтеграцията от политическата криза в Македония. Може да се очаква скоро в Тирана да има нова среща на албанските лидери от Македония, което тук ще бъде последвано от нови и предвидими национални македонски политически конвулсии.

Това ни води към местните „диригенти“…

С оглед на това, че Демократичният съюз за интеграция загуби Тетово, Гостивар не го имаха, а в Чаир победата отива към вътрешнопартийното движение, водено от Изет Меджити, който сега ще иска „да си получи своето“, Ахмети е принуден да комбинира всички възможни бъдещи национални „владетелски“ варианти. Неговата звезда е във фаза угасване, но необходимостта партията му да продължи да бъде част от властта е въпрос, който надхвърля дори неговите персонални решения. Защото Алиансът на албанците, макар да не се прослави на тези избори, му диша във врата, а комбинацията с Беса и Алтернатива може да го изпревари пред двора на „Белия дворец“. Всичко това по желание на македонските избиратели, поне докато американците им купуват време.

А СДСМ?

Е, за това ще трябва да се каже нещо и в дните, които предстоят. Там драмата току-що е започнала. Република Северна Македония е демократична страна. В нея решават изборните гласове на гражданите, а Заев със своята постъпка ни припомни, че ролята на политическите лидери е ключова за поддържането и развитието на демокрацията. За всички онези, които тази сутрин много празнуват или много тъгуват, трябва да припомним, че слънцето, така или иначе, отново е изгряло. Без големи драми, моля!

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.