20 000 непродадени апартамента в Банско, 200 000 – на морето. Какво следва?

В Банско има 20 000 непродадени апартамента от типа вилни селища, а край морето бройката им достига 200 000, съобщи вчера Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камера.

Той изказа предположения, че в строителството ще има серия верижни фалити, защото за непродадените строежи са взимани кредити.

Но не това е най-важното. Важното е, че имотните спекуланти са построили в Банско още един град. Върху същата инфраструктура. И само непродадените апартаменти са колкото жителите на града.

Ами на морето? Там също, общо с продадените и непродадените е построен един град, колкото Варна. И по крайбрежието продължават да строят. Кой ще купи всички тия апартаменти? Англичаните вече не купуват, дори се опитват да продадат купените досега апартаменти, разочаровани от средата, гъстото строителство и унищожаването на природата. Така поне писа английският печат.

Какво ще стане с тоя двестахиляден град от непродадени апартаменти на морето? А същевременно там продължават да строят – апартаменти, хотели, цели курорти. Докато цялото крайбрежие от Дуранкулак до Резово не се превърне в мегаполис като Истанбул – с гъста застройка, хаотична, без архитектурни регулации.

Най-простото предположение е, че цените ще паднат.

Подобно на Банско и по морето е и в София. Строи се на поразия, бетоновозите разбиват улиците. И камари апартаменти стоят празни и непродадени по 1-2-3 години. А агентите по недвижими имоти постоянно повтарят колко още ще се качат цените. А да видим колко. В София поне прииждат хора от провинцията, които търсят жилища, ама в Банско и по морето няма кой да купува вече.

И още нещо любопитно – само върху 30% от бетона в строителството се плаща ДДС.

То бива лакомия, ама…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.