Лондончанки преминават към самозащита след поредица от престъпления срещу жени

При пристигането им ги питат дали в миналото са преживели някаква травма. Тези жителки на Лондон се готвят да преминат първия си курс по самозащита, практика, възприета след поредица от широко отразени в медиите престъпления срещу жени.

В курса по крав мага – техника за близък бой, в която е обучавана израелската армия – организиран в Южен Лондон в клуб „Ърбан фит енд фиърлес“, новите участнички са многобройни.

„В момента много жени, особено тези, които живеят в Лондон, са доста изплашени“, доверява пред АФП Лора Томпсън. Тази 29-годишна акаунт мениджърка, която е на първата си тренировка, споделя, че има „много приятелки, които открито говорят за безпокойството си или за това, че не се чувстват в безопасност“.

Получилото широко медийно отразяване изчезване през март на Сара Евърард, 33-годишна лондончанка, отвлечена, изнасилена и убита от полицай, докато се прибирала у дома в Южен Лондон, травмира Обединеното кралство и отново разпали дебата за сигурността на жените в страната.

По-малко от година преди това сестрите Биба Хенри и Никол Смолмън бяха убити с нож при вдъхновено от сатанисти нападение в парк в северозападната част на столицата. Няколко месеца по-късно учителката Сабина Неса беше убита, когато отивала на среща с приятели на пет минути от дома си.

Като реакция на убийството на Сара Евърард 31-годишната Хана Фейнър решава да завърши курс по самозащита. „Наистина не се чувствам сигурна в Лондон в момента“, заяви тя за АФП. „Израснах тук и за първи път не се чувствам в безопасност на улицата“. „Трябваше да направя нещо, за да си върна контрола“, добавя тя.

По време на курса, където две трети от 26-те участнички са жени, усещането, че тези техники може един ден да спасят живота на някоя от тях, е вездесъщо.

„Натиснете ме с цялата си тежест, хванете ме за гърлото“, обяснява треньорът Патрис Бонафу на доброволка, докато й показва как да се освободи от хватка на земята.

„Когато притискате някого към земята, за жените е лесно да си представят най-лошия сценарий“, обяснява треньорът, който не иска да събужда травмиращи спомени. „Искам курсът да бъде забавен“.

Според него често се наблюдава повишаване на броя на участничките след свързани с насилие събития. Броят на жените, които изучават крав мага, наистина е нараснал невероятно през последните години, смята той, въпреки че „интересът на жените към самозащитата е силен от много дълго време“.

Патрис Бонафу твърди, че с него се свързват все повече майки на тийнейджърки, които искат да се информират за курсовете, което той отдава пряко на страховете, предизвикани от убийството на Сара Евърард.

„Мисля, че фактът, че човекът е бил ченге, е шокирал определен брой хора“, продължава той, обяснявайки, че майките тогава си казали: „Ако не можем да имаме доверие дори на ченгетата, тогава трябва да направим нещо!“ Напоследък вълна от свидетелства на студентки, дрогирани без да знаят с инжекции в нощен клуб, допълнително засили преобладаващото чувство на несигурност.

Дай Либоуиц, която води друг курс по самозащита само за жени във Воксхол в Южен Лондон, отбелязва също „рязко увеличаване“ на запитванията.

„Има много повече студентки или бъдещи студентки, които искат да се научат как да се защитават“, обяснява жената, която се е обучила в крав мага по време на пътуване до Камбоджа, за да се защитава.

Като бивша преподавателка, тя „не престава да мисли“ за смъртта на Сабина Неса: „Ако беше дошла на няколко урока, ако знаеше как да рита, ако знаеше как да блъска… щеше ли това да промени нещо?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.