Какво въобще има да спорим за тестове на ученици?

Продължава спорът за тестовете на ученици в България, макар че то скоро няма да остане здрав човек в тая страна, че да има смисъл от тестове. Но все пак.

Преразказвам набързо текста на заповедта на берлинското министерство на културата и образованието, която публикуваха на сайта си миналата пролет при обявяването, че връщането в клас се възстановява, но всяка седмица децата ще се тестват два пъти.

Та уведомиха ни следното:

Тестовете са задължителни, който не иска тест, не може да ходи на училище.

У дома не се осигурява алтернативно онлайн обучение.

Който не ходи на училище, получава неизвинени.

Родителите на деца, които не ходят на училище, се глобяват солено. По принцип е така и заради ковид това не отпада.

Също така, училището има право и е длъжно да взима мерки при всякакви заразни болести и когато децата учат в колектив, неминуемо положителен тест става достояние на целия клас, останалите трябва да знаят, за да вземат мерки и да се тестват с PCR.

Личните данни не са повече от тези, с които училището така или иначе работи, така че и по този параграф не може да се оспорва.

Точка.

В България на всяко ких и всяко мрън се иска индивидуално решение и накрая няма никакво решение.

Кошмар.

 

– –

От фейсбук-страницата на авторката, която е кореспондент на „Клуб Z“ в Германия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.