Хаос в Кремъл

Новоизбраният руски президент Дмитрий Медведев ще встъпи в длъжност на 7 май. След тази дата кариерите на много от хората в Кремъл ще бъдат под въпрос. Снимка: Ройтерс

Встъпването в президентската длъжност на Дмитрий Медведев на 7 май обещава да бъде помпозно събитие. Ако съдим по церемонията при клетвата на Владимир Путин през 2007 година, то ще включва тромпетисти, кремълски гвардейци в хусарски униформи от осемнайсети век и голяма група от най-влиятелните мъже на Русия. Почетен гост ще е самият Путин – единственият лидер в руската история, който доброволно ще се откаже от трона във върховия момент на властта си. Малко по-късно той ще започне новата си работа като руски министър-председател, а протежето му Медведев ще му бъде началник или поне така ще е на хартия.

Кариерите на повечето мъже и жени, присъстващи на церемонията по встъпване, ще зависят от тяхната способност да се ситуират в пространството между тези двама мъже. Путин обяви, че министър-председателят е висшата „изпълнителна“ фигура, а и буквално всеки висш бюрократ в страната дължи работата си на него. Конституцията от 1993 година обаче дава на президента широки правомощия да управлява чрез декрети, както и да назначава и уволнява членовете на правителството по желание. А през миналия месец Медведев обеща, че ще има чистка. „Публичните длъжности не трябва да бъдат източници на доходи“, каза той, предизвиквайки вълнение след елита на нацията. „Навлизаме в период на големи промени във висшите ешелони на властта“, твърди Дмитрий Тренин от московския център Карнеги.

Задачата на Медведев е сложна. Белият дом – седалището на руския министерски съвет, ще се превърне в алтернативен властови център, начело с Путин, и ще подкопае властта на новия президент. Владимир Путин все още има достатъчно влияние, за да заеме водеща позиция във всяка област на вътрешната политика, която си избере. Той описа бъдещата си роля като „глава на изпълнителната власт“ в Русия, най-вероятно, за да изолира Медведев в области като външната политика. Властта на Медведев ще бъде ограничена и от интересите на окопали се бюрократи, които стоят начело на силни политически кланове.

Заместник-шефът на апарата в Кремъл Игор Сечин е виден представител на един от клановете във властта. Той ръководи държавния петролен гигант „Роснефт“ и е неформален лидер на бившите служители на службите за сигурност. Снимка: комерсант.ру

Заместник-шефът на персонала в Кремъл Игор Сечин, например, не само ръководи държавния петролен гигант „Роснефт“, но и е неформален лидер на агресивния клан от бивши служители на службите за сигурност, познати като „силовики“, заедно с ръководителя на ФСБ Николай Патрушев.

Начинът, по който Медведев ще се справи с тези кланове, ще бъде показателен за властта му. „Бюрократите, които използват позициите си, за да правят пари, ще бъдат наказани с пълната строгост на закона“, предупреди той този месец. „Ще трябва да използваме сериозна хирургия, за да ограничим някои от най-алчните ни другари до нормални размери“.

“Но през последната година Сечин показва, че неговият клан е отделна сила, независима дори и от Путин”, твърди Кирил Кабанов, ръководител на Антикорупционния комитет на Русия. Кабанов пресмята, че „бизнесмените с пагони“, свързани със службите за сигурност и под контрола на Кремъл, пряко и непряко извършват дейност на стойност 300 милиарда долара. Той предупреждава, че „основният риск, пред който Русия е изправена сега, е, че силовиките ще направят всичко, за да задържат властта и бизнеса си“. Изваждането им от властта ще бъде опасна задача и може да предизвика гражданска война в службите за сигурност.

„Медведев и Путин умуват как да избегнат най-лошия възможен сценарий на вендета между борещи се за оцеляване кланове, казва свързаният с Кремъл депутат от Думата Сергей Марков. За тях е много важно да постигнат съгласие помежду си за това, как да балансират властта на силовиките – които до голяма степен са независими и контролират всички по-важни сфери на бизнеса в Русия.“ Станислав Белковски от московския Институт за национална стратегия предсказва, че Медведев няма да иска да отмъсти на силовиките, които подкрепиха противника му, бившия министър на отбраната Сергей Иванов, в задкулисната борба за президентския пост миналата година. Вместо това те тихомълком ще бъдат преместени на приятни позиции в държавните корпорации. Но Медведев ще направи промени на по-ниско ниво, твърди Белковски, дори и само за да напълни със съдържание публичните си обещания за борба с корупцията.

Днес, в очакване на пролетната антикорупционна кампания на Медведев, много апаратчици се опитват да изстискат колкото се може повече пари от своите позиции. „Почти всичките ми клиенти съобщиха за скок в изнудванията от страна на бюрократи и полицаи“, казва един влиятелен московски банкер, който не пожела името му да бъде цитирано. „Всеки бюрократ в Москва се опитва да увеличи пенсията си.“ Така че, ако Медведев иска да овладее някаква истинска власт, ще трябва да се пребори с културата на рушвета, която Путин създаде – и в същото време да защити от съдебно преследване най-близките приятели на настоящия президент. На церемонията по встъпване в длъжност на Медведев много от гостите ще се питат в коя категория точно попадат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.