Дроновете – основен коз на джихадистките и паравоенните групировки

Китайски дрон CH-6. Снимка: фирмен сайт

Това се случва все по-често и тревожи генералните щабове и службите за сигурност – джихадистите, престъпните групировки и паравоенните формирования използват дронове като смъртоносни оръжия. Както стана ясно и от покушението срещу премиера на Ирак.

Мустафа ал Казими остана невредим в неделя след нападение с дронове бомби. Както преди него и венецуелският президент, социалистът Николас Мадуро, срещу когото през 2018 г. бе организиран атентат и вината бе хвърлена върху опозицията.

„Това потвърждава нещо, което вече знаем – все по-често се извършват атаки от близко разстояние, те не са трудни за финансиране, лесно се организират технически и може да са доста прецизни“, резюмира за АФП Майкъл О’Ханлън, изследовател от Института „Брукингс“.

През последните години всички армии по света започнаха да обмислят включването на дронове в арсеналите си. Но и риска тези оръжия да попаднат в ръцете на недържавни групировки, още повече, че дроновете се продават свободно или почти свободно.

Жан-Марк Рикли, директор по глобалните и внезапните рискове в Женевския център за политики по сигурността (GCSP), изтъква в тази връзка „все по-голямото значение на технологиите с двойно предназначение, тоест търговските технологии, които може да се използват за военни нужди“.

Експертът констатира все по-широкото използване на тези контролирани от разстояние средства за целенасочени атентати, криминални или терористични, дори за истински нападения с рояци от дронове. Небето отведнъж се изпълва с малки „пъргави“ апарати, които летят координирано.

Също като по време на операцията, която йеменските бунтовници хуси предприеха през 2019 г. срещу петролните инсталации в Саудитска Арабия, пробивайки саудитските системи за противовъздушна отбрана.

„На пазара се предлагат дронове, предназначени за подобни мисии“, констатира Рикли и дава за пример малки китайски безпилотници, способни да летят на рояци, както и руските „Калашников“, снабдени с криле – „хвърчащите АК-47, които се продават като средства за отбрана от дронове, но може да се използват като ударни оръжия“.

В случая с Ирак според източници от силите за сигурност са били пуснати три дрона. Двата са били свалени, но третият е успял да активира експлозивния си заряд.

Иран осъди нападението, но Ислямската република е сред заподозрените, посочват мнозина аналитици – още повече, като се знае, че тя е сред регионалните сили, постигнали развитие в тази сфера.

По-голям полезен товар

„Атаката с дронове изглежда потвърждава последните тенденции, сочещи стремежа на Иран към въоръжени действия срещу негови противници в региона“, подчерта вчера сутринта Центърът „Суфан“ – американски частен институт за военностратегически анализи.

В бъдеще в Близкия изток и другаде дроновете без никакво съмнение ще навлязат и ще променят всекидневието на военните действия, асиметричните конфликти и международния тероризъм.

Примерът с Ирак „откроява възможността да се използват дронове за атентати срещу конкретна мишена“, разсъждава пред АФП Джеръми Бини, експерт по отбраната в Близкия изток на британското специализирано издание „Джейнс“.

„Заплахата расте, а компонентите на апаратите стават все по-ефикасни и производителите могат да увеличават потенциалния им полезен товар“, заради което расте интересът от страна на въстаници и други джихадистки групировки, посочва изследователят.

Разработват се и отбранителни средства, но с изоставащо темпо – усилията се насочват по-специално към създаването на смущения, изкривяващи командните сигнали, изображенията или честотите на джипиес устройствата, използвани от дронове за гражданска употреба.

Схематично погледнато, един дрон се управлява по три канала – радиочестотен, телекомуникационна мрежа (4 джи, 5 джи) или чрез координирани, предварително програмирани джипиеси, обобщи наскоро пред АФП източник от силите за сигурност в кулоарите на МИЛИПОЛ, международно изложение за вътрешната държавна сигурност недалеч от Париж.

Все повече служби за лична охрана се оборудват със системи, които смущават тези канали. „Все едно си успял да надвикаш оператора на дрона, който остава парализиран“, докато целта се укрие, обясни източникът.

В близките години проблемът изглежда ще се изостри и се очакват големи промени, тъй като за всеки вид дронове трябва да се подбере адекватна тактическа отбранителна формула.

Колкото до класическите кинетични системи – ракети и противовъздушни оръжия, те са „смятани за неподходящи за отбрана (срещу дронове) в населени райони“, напомня Джеръми Бини.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.