За мигрантите от Иракски Кюрдистан Европа е като спасителен пояс

Екзекуция на кюрди от бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

„Животът ни е ужасен“: думите са израз на огромното отчаяние на Химен Габриел, който вече не вижда никакво бъдеще в Иракски Кюрдистан. Той иска да влезе в ЕС като хиляди други мигранти, струпани по границата на Беларус и Полша.

С дълга добре поддържана черна брада, оформена по модата, 28-годишният мъж може да разчита единствено на таксито си, за да оцелява, без професионални перспективи в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан. Скоро той ще стегне багажа си за Европа, където се надява да премине границата с Полша, страна членка на Европейския съюз.

През последните дни мигрантската криза в Европа се съсредоточи върху границата между Полша и Беларус, където мигрантите са в центъра на противопоставянето между Минск и Варшава.

Между 3000 и 4000 от тях, основно кюрди, са хванати в капан от мразовитото време на границата, където присъствието на войски и от двете страни поражда страх от сблъсък.

Но, обяснява Химен Габриел, изпитанието, което е пътуването, е нищо в сравнение с перспективата да можеш „да водиш спокоен живот“ в Европа. От четиримата му братя, „всичките с образование, нито един не е намерил работа в държавния сектор, защото не принадлежат към никоя политическа партия“, заявява той.

Виза за Беларус

Кюрдистан, автономен регион в Северен Ирак, контролиран от десетилетия от две политически партии, е смятан за спокоен пристан заради стабилността си и чуждестранните инвестиции, но редовно е сочен с пръст от правозащитници.

Три хиляди кюрди са напуснали региона през последните три месеца, а 1600 от тях са стигнали до Беларус, благодарение на туристическа виза, според Асоциацията на бежанците от Кюрдистан.

Фуад Маменд, почетен консул на Беларус в Ербил, каза за АФП, че консулствата в Ербил и Багдад са „затворени от една седмица по искане на иракското правителство“.

Според него кюрдите минават през туристически агенции, за да получат туристически визи и билети за недиректни полети до Беларус, тъй като Минск вече не обслужва директни полети от Иракски Кюрдистан.

Беларус е обозримият хоризонт и за Хива Фарик Мохамед, печатар от Сулеймания, в Източен Кюрдистан. След четири безуспешни опита, той отново ще поеме по пътя към Европа.

„Искам да замина заради липсата на сигурност и трудната икономическа ситуация“, казва 44-годишният мъж за АФП. „Искам да осигуря по-добро бъдеще за сина и дъщеря си“.

Сълзотворен газ

В жилището си в Ербил 55-годишният Дилер Исмаел Махмуд страда безкрайно. Неговият 25-годишен син Килан е починал преди малко повече от 10 дни в Беларус, откъдето планирал да влезе нелегално в Полша.

„Той беше болен от диабет и имаше заболяване на гръбначния мозък“, плаче Махмуд. Климатичните условия, пътуването, дългото ходене пеша убиха Килан, който замина с двама братя, сестра си, съпругът ѝ и петгодишното им дете с надежда да отиде в Германия.

„Мислехме, че този маршрут е лесен. Много хора са минали по него и казват, че е безопасен маршрут с четири часа преход“, си спомня Дилер Исмаел Махмуд. „Лесен“, за разлика от маршрута, който преминава през Турция, пресича Егейско море, после Гърция и е струвал живота на хиляди мигранти.

Днес дъщеря му е на лечение в Полша, след като си счупила крака по време на пътуването. Но останалите от семейството са блокирани в Беларус. Също като този мъж, интервюиран от АФП по телефона и пожелал да остане анонимен.

Пристигайки със семейството си на границата, групата мигранти, с която бил, се оказала „срещу полски войници“, разположени от другата страна на бодливата тел. „Опитахме се да преминем, но военните изстреляха сълзотворен газ, за да ни принудят да се върнем“, разказва той от Минск, където се е върнал.

Сафин Дизайе – служителят, който отговаря за международните отношения на Иракски Кюрдистан, каза в сряда на пресконференция, че е в контакт с консула на Полша в Иракски Кюрдистан и с кюрдския представител в Полша“ по въпроса за мигрантите.

В Багдад иракското правителство заяви намерението си да отпусне 200 000 долара на „министерството на външните работи(…), за да се помогне на иракчаните, блокирани в Беларус, Литва и Полша“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.