Ню Йорк отново се отваря за европейски туристи

Улица в Ню Йорк. Снимки: Иван Бакалов

Европейците направо „мечтаеха“ за това: след 20 месеца на затворени заради пандемията американски граници Ню Йорк отново се отваря за посетители от Стария континент, въпреки че се очаква, че Голямата ябълка чак през 2024 г. ще се радва на туристически бум като отпреди кризата.

На 8 ноември Съединените щати в крайна сметка отмениха „забраната за пътуване“ за „несъществени“ чуждестранни посетители, пристигащи от тридесетина страни, сред които страните от Шенгенското пространство, Великобритания, Китай, Индия и Русия. При условие, че са напълно ваксинирани.

От няколко дни остров Манхатън, икономическият бял дроб на света и любима дестинация на туристи от цял свят, е видимо по-оживен, тъй като европейците започват да се завръщат.

Като Еглантин Ласер, която е от Бордо, на 40 години и в понеделник е взела първия самолет от Франция. „Ню Йорк винаги е бил моя мечта. Когато чух, че границите се отварят, веднага се възползвах от случая и пристигнах още на 8 ноември“, разказва тя усмихната пред Франс прес, застанала на фона на прочутите гигантски рекламни екрани на „Таймс скуеър“.

Градска мозайка

Алексис Майние, 33-годишен селски стопанин от Аверон, за първи път се разхожда по „Бродуей“, Пето авеню и из алеите на Сентрал парк, под лазурното небе и меката светлина на есента на американското Източно крайбрежие.

Заедно със съпругата си Камий те са се почувствали много ограничени от близо двегодишната пандемия във Франция и искат отново да правят по-нормални неща и да се насладят на невероятната градска мозайка на Ню Йорк и неговите пет района (Манхатън, Бруклин, Куинс, Бронкс и Статън Айланд).

Всъщност „туризмът е икономическият мотор“ на най-големия град в САЩ, подчертава Крис Хейуд, вицепрезидент на NYC & Company, туристическата служба на града.

През 2019 г. Ню Йорк е посетен от 66,6 милиона души, както американци, така и чужденци, което е донесло на града 70 милиарда долара и 403 хиляди работни места, разказва пред Франс прес Хейуд за мегаполиса с над осем милиона жители, чийто общински бюджет достига сто милиарда долара.

С „8,5 милиона чуждестранни туристи“, които се очакват догодина, Крис Хейуд признава, че Ню Йорк ще има нужда от „няколко години, за да се завърне пълноценно“ към световната туристическа надпревара с Париж, Лондон или Рим. „Очакваме, че в края на 2024 г. ще върнем нивата от 2019 г.“, прогнозира той.

Ню Йорк бързо се възстановява

Всъщност градът се възстановява доста бързо. През 2020 г. Ню Йорк беше неузнаваем: улиците на Манхатън бяха пусти в продължение на седмици като в научнофантастичен филм, болниците и погребалните бюра бяха претоварени от коронавирусната епидемия, отнела живота на най-малко 34 хиляди души, жителите на града се бяха скрили и изолирали у дома, като излизаха само в случаи на необходимост.

Рафаел Делазари, 60-годишен бразилец, който живее в Сардиния, също тежко е преживял пандемията и „карантините“ в Италия. Затова си е направил резервация за пътуване до Ню Йорк и митичния Емпайър стейт билдинг, като това е неговото първо пътуване до чужбина от близо две години. Радостен е, че е посетил „столицата на света“.

Ню Йорк, травмиран от епидемията, въведе от септември изискване посетителите му да са ваксинирани, ако искат да влизат в музеи, зали за спектакли и ресторанти.

За Еглантин Ласер това е нещо нормално: „Чувстваме се напълно защитени и дори скоро ще забравим всичко, което преживяхме. Хубаво е“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.