Шампион по ваксинация: Новата ковид вълна подминава Испания

Снимка: Сайънтист

Испания е с най-високо ниво на ваксинация сред големите европейски страни, пощадена е от новия скок в броя на заразените на континента, но това не означава, че не я заплашва нова епидемична вълна, предупреждават експерти.

Травматизирана от първата вълна през пролетта на 2020 г., страната регистрира стойност на заразяване, която е сред най-ниските в Европа – 63 случая на 100 000 жители на двуседмична база.

Този показател е двойно по-висок в Италия, близо шест пъти в Германия (страната, установила вчера рекорд по брой на новите инфектирани с над 50 000 случая за денонощие) и 12 пъти по-висок във Великобритания, сочат изчисления на АФП въз основа на официални данни.

В сряда премиерът Педро Санчес каза в парламента, че ситуацията е „положителна“ и има „причини за задоволство с оглед това, което става“ в страните наоколо.

В Испания, където населението далеч не е толкова резервирано към ваксините, колкото другаде в Европа, 79 на сто от хората са ваксинирани изцяло при 67 процента във Великобритания и Германия.

Пълен ваксинационен курс в Испания са преминали почти всички жители над 70-годишна възраст (99 процента) – повече, отколкото във Франция и Италия, благодарение на ваксинационната кампания, строго следвала възрастовата пирамида.

„Това разпределение на приоритетите предизвика забавяне в началото; в крайна сметка обаче в дългосрочен план даде по-добри резултати“, обяснява за АФП Иняки Комас, изследовател от Института по биомедицина във Валенсия.

„Културен бульон“

Своята роля изигра и по-мекият климат, който все още позволява на испанците да се срещат навън и да се хранят на открито, добавя той.

Вече от месец не е ограничен броят на участниците в масови прояви и нощният живот отново тече; остава обаче задължението да се носят маски на закрито.

Същевременно експерти предупреждават, че застудяването и лошото време ще вдигнат броя на заразените, тъй като защитата, осигурявана от ваксините, с времето намалява, а новите варианти носят и нови рискове.

„Тези три фактора са идеалният културен бульон за коронавируса“, посочва Иняки Комас, според когото Испания „навлиза в критична фаза“.

„Знаем как се предава вирусът. Щом захладнее и започне да се смрачава по-рано, човек гледа да влезе някъде, а вирусът се разпространява тъкмо на закрито“, допълва Сесар Карбальо, специалист от спешното отделение в мадридската болница „Рамон и Кахал“.

„Във вярната посока“

И при все че страната регистрира едно от най-високите нива на ваксинация в Европа, епидемиолозите се въздържат да говорят за колективен имунитет – такъв не може да бъде осигурен само с ваксините, които не предпазват от заразяване.

„Испания се движи във вярната посока, но това не означава, че е достигнала точката, от която няма връщане назад“, изтъква Салвадор Масип, преподавател по здравни науки в Отворения университет на Каталуния и автор на труд за „Големите епидемии на съвремието“.

Според Института за данни и оценки в здравеопазването (IHME) със седалище в Сиатъл (Северозападът на САЩ), броят на случаите в Испания ще расте от средата на ноември, през декември ще отбележи скок и ще достигне пик към края на годината.

Но дори „нивата на заразяване да са високи“, „ако хората са ваксинирани, няма да се разболеят тежко“, казва успокоително Иняки Комас.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.