Изводи от изборите и какво да очакваме после

Места в парламента разпределени според паралелното преброяване на „Галъп Интернешънъл“.

Победата на набързо учредената партия „Продължаваме промяната” изглежда изненадваща само спрямо социологическите проучвания. Всички агенции даваха почти наполовина по-малко проценти за новата партия на двамата служебни министри.

Всъщност няма нищо изненадващо. Избирателят видя в „Продължаваме промяната” (ПП) инструментът, с който да изчегърта Борисов. Така през юли видя същия инструмент в „Има такъв народ” (ИТН). Тогава партията на Слави Трифонов също спечели изборите, ГЕРБ пак водеше до края на изборния ден и когато дойдоха гласовете от чужбина, изостана с половин процент или около 15 хил. гласа по-малко.

Сега ПП поведе пред ГЕРБ с над 4 процента, без още да са изброени всички протоколи от чужбина.

Изборите за президент са по-ясни, с предизвестен резултат за втория тур, при който не се очакват изненади. Радев беше поставен като главен враг на Борисов от самия Борисов. От сутрин до вечер повтаряше неговото име. Още от момента, в който Радев спечели президентските избори през 2017 г.,  се превърна в критик и трън в очите на Борисов, който се мъчеше да го дискредитира по всички възможни начини. Хората от ГЕРБ заговориха за импийчмънт още в началото на мандата му, атаките стигнаха върха си с акциите на прокурора Гешев срещу президента. Войната срещу него приключва на тези избори с поражение за Борисов.

Ако се върне лентата назад, ще се види, че служебният кабинет след първите избори през април тази година събра огромно одобрение и много хора се питаха – не може ли да остане този кабинет за постоянно. Именно защото започна да разравя далаверите на борисовото управление. И искаха да гласуват за министрите Кирил Петков, Асен Василев. Е, това стана. След втория злополучен избор през юли, двамата направиха партия и одобрението към тях преля в реални гласове.

Всъщност, неспособността на партиите анти-ГЕРБ да съставят правителство след изборите през април и юли даде допълнителен тласък на ПП. Получи се нещо като явяване на поправителен изпит за трети път. Още през април беше ясно, че правителство без ГЕРБ могат да направят само четирите партии – ИТН, БСП, „Демократична България” (ДБ) и „Изправи се България! Ние идваме!” (ИБНИ). Те двукратно не можаха и вината не е само на ИТН – започнаха едни уговорки, изчакване на мандати, тези не искали да подкрепят онези, пък онези искали с техния мандат и т. н., докато се стигне до рекордните трети парламентарни избори в рамките на 8 месеца.

Новата партия ПП показва още от създаването си по-голяма конструктивност, компетентност и потенциал за управлението в сравнение с ДБ, БСП, ИТН, ИБНИ.

Сега резултатът е следният (според паралелното преброяване на „Галъп интернешънъл”) – ПП с 69 депутати, плюс ИТН с 24 депутати, плюс ДБ със 17 депутати не могат да направят правителство. Отново не е възможно да стане правителство без БСП. ПП даде да се разбере, че ще преговарят с БСП. Ако другите две партии или някоя от тях не иска, това означава нови избори или правителство с втория мандат – на ГЕРБ, които ще имат 60 депутати.

Всъщност, нов провал в съставянето на правителство между тези нови партии плюс БСП ще е равносилно те вкупом да се самоубият. Видя се какво стана с ИТН, които сега останаха с твърдия си електорат, след като отнесоха основната вина за липсата на правителство след изборите през юли. Сега при нов провал на тези партии, нещо подобно ще се случи с всички тях.

„Възраждане”, която влиза в парламента с 13 депутати, е твърде радикална, остава извън сметката, не се знае какво може да подкрепи.

Другата опасност е ниската политическа култура и липсата на опит в широки коалиции. Тук не е Германия, където две партии съперници, левица и десница, да съставят дългогодишна непоклатима коалиция. Бъдещата коалиция между ПП, БСП, ИТН, ДБ ще скърца и всеки момент някой може да събори правителството. Възможни са нови избори още след година, предвид тежките задачи в сегашната кризисна обстановка.

Тези избори обаче изхвърлят Борисов от управлението и слагат начало на ликвидирането на неговата фасадна демокрация и корумпиран модел на управление.

Новите партии имат воля да сменят главния прокурор, който е последното убежище и чадър за Борисов.

 

Резилът на социолозите? Или измамата?

Прогнозата на „Алфа Рисърч“ за изборите на 14 ноември – 10% по-малко за „Продължаваме промяната“, в сравнение с резултата им на изборите. БСП надценена силно. ДБ има повече от ИТН. На практика в тази прогноза няма нищо вярно. Тя е изиграла роля само да откаже някои избиратели, че пак ще спечели ГЕРБ и няма смисъл да гласуват. Може би точно това е задачата на някои социологически агенции.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.