Как македонците засадиха два милиона дървета за един ден

По частна инициатива 200 000 доброволци се включиха в Деня на дървото

В инициативата за засаждане на два милиона дръвчета се включиха между 150 и 200 хиляди доброволци. Дръвчетата свършиха малко след 14 часа, а акцията ще бъде повторена през следващата година. Снимка: Утрински вестник

Възможно ли е да посадиш два милиона дръвчета за един ден? И то ако се разчита на доброволци, които трябва да пътуват с автобус далеч от домовете си? Възможно ли е това в страна като Македония, чиито два милиона жители не са прочути с подчертано силно самосъзнание по отношение на околната среда? Възможно е. Всъщност “Денят на дървото” продължи само шест часа. Малко след 14 часа дърветата свършиха. А на 63-те поста, където се раздаваха разсадите, продължаваха да идват семейства, влюбени и групи младежи, които искаха да засадят своето дърво. В инициативата взеха участие между 150 и 200 хиляди души. За Владимир Мандичевски това не е неочаквано, но той се ядосва само за едно. “Трябваше да поръчаме четири или пет милиона дръвчета”, казва 48-годишният мениджър.

Да бъдеш част от нещо голямо

Стоим на един хълм близо до Говрлево, на 10 километра южно от Скопие. Денят е топъл, а в селата в ниското цъфтят черешите. На север се вижда планината Водно, която е близо до Скопие, на запад се издигат скалните стени на каньона Матка, а далеч на изток блестят заснежените върхове на Китка. Работещите в държавното лесничейство са изкопали дълбоки дупки, в които доброволците засаждат дърветата си: под ръководството на горските те засаждат дъбове, ели, букове и ги поливат с вода. Иван, 23-годишен студент от Скопие, е дошъл, защото през миналото лято е видял горските пожари. Но не само затова: “Искам да съм част от нещо голямо.” От нещо голямо? Да, засадил е три дървета: два дъба и една ела. “Тези дръвчета ще живеят много по-дълго от мен. А в тях ще остане нещо от мен.” Целта на Ирина е по-краткосрочна. Тя се радва, че след няколко години, когато ще има деца, ще дойде тук и ще им покаже “своето дърво”. Владо е по-прозаичен. Той искал да използва свободния ден за кратка екскурзия. А и досега не е садил дърво.

Независимо дали заради мистични съображения, за да предпазят почвата от ерозия или за да си осигурят бъдещо място за почивка – съображенията да посадиш дръвче са много. Точно това е накарало Мандичевски да стане инициатор на проявата: “Просто не можеш да бъдеш срещу нещо подобно.” Идеята за “Деня на дървото” се появила след горските пожари от миналото лято. И докато седял в едно кафене с оперния певец Борис Траянов, си казал, че докато политиците си подхвърлят вината за катастрофата, те могат да залесят изгорелите площи. Но не става дума само за дърветата. “Трябва да имаме ново съзнание за природата и за обкръжаващата ни среда.”

Засадени на държавна земя

Македонец се опитва да изгаси горски пожар през лятото на миналата година. Днес на мястото на изгорелите гори бяха посадени два милиона дръвчета. Снимка: Ройтерс

В Македония има голям брой курорти и природни забележителности. Но почти навсякъде посетителите се ядосват на боклуците, които хората оставят след себе си. За Драгича, адвокатка на средна възраст, която тръгва с мъжа си от сборния пункт към дома си, това е било едно от най-приятните изживявания от доста време. Денят й напомнил за младостта, когато Тито организирал “трудови дни” и хората се събирали, за да свършат нещо смислено. “Това нямаше нищо общо с принудата. Всеки искаше да участва.” Това всъщност е един от най-положителните сигнали в “Деня на дървото”. Инициативата не беше наложена нито от държавата, нито от чуждестранна организация за опазване на околната среда. Направиха го обикновените граждани, но пък за сметка на това с познания по маркетинг и организационен талант. И убедиха останалите граждани да се присъединят към идеята им. “На Балканите сме свикнали да търсим вината в другите. Същото важи и за спасението”, казва Мандичевски. Успехът на акцията показва, че положението не е безнадеждно. “Ако се бяхме провалили, щях да се кача на следващия самолет за Австралия.” И не е ясно дали това е шега.

Държавата също изигра своята роля. Дърветата бяха засадени на държавна земя. Управлението по горите изкопа дупките, а лесничеите бяха на разположение със съвети и помощ. Денят беше обявен за неработен, но ще се отработва в неделя. Залесяването ще продължи, съобщи министър-председателят Никола Груевски пред телевизионните камери, след като засади елхичка под аплодисментите на съгражданите си. До водохранилището на Матка бяха посадени 7200 дървета. По едно за всеки македонски евреин, които преди 65 години били събрани от българските окупатори и били изпратени от германците в Треблинка. Друга горичка беше посветена на Хърватия в знак на благодарност за самолетите, които през миналата година бяха предоставени на някогашната държава-посестрима за потушаване на пожарите.

Акцията ще бъде повторена

“Най-вероятно възпитанието за опазване на околната среда скоро ще се подобри”, казва основна учителка от училище „Кочо Рачин“ в Скопие. “Сега слагаме само началото.” На “Деня на дървото” учениците в началните класове трябваше да разкрасяват училищния двор и да засадят градинка. И докато няколко момичета оформяха с камъни и млади дръвчета имитация на японска градинка, няколко момчета се суетяха около дефектния маркуч. Отстрани стоеше отегчен 11-годишният Кирил. Той искаше да отиде в гората. Може би ще го направи следващата година. Мандичевски се е зарекъл да повтори акцията. Но в по-голям мащаб – на целите Балкани или в цяла Европа.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.