БСП потъва със и без Корнелия

Недоволните от Корнелия Нинова скоро ще се убедят, че не тя е основният проблем на БСП. Партията им ще продължи да пада надолу, и ще се свие до естествения размер на някои други бивши компартии в Източна Европа. Българският модел не е най-успешният модел на социалистическа партия в Източна Европа. И поначало за българското съзнание лявото и солидарността са малко чужди. Липсва емпатия, всеки дърпа за себе си по селски, и си искат падишах, „да ни оправи“. Ред социални и икономически показатели говорят, че в много отношения сме най-надясно, с най-голямо неравенство и др. в ЕС (виж тук).

Но не това е най-видимото и най-важното за пропадането на БСП.

БСП създава впечатление на разбита команда от няколко групички, които се боричкат кой да кара влака, и нападат лекомислено свои потенциални съюзници от други партии.

По същите причини отпадна от парламента ИБНИ – хората очакват от тях коалиция с други партии, да отстранят ГЕРБ, а те ги кълват като токачки, кълват се и помежду си.

Така и с БСП и Корнелия – кой ще гласува за партия, в която няма единство и разбирателство? За която не се знае каква част от вътрешната опозиция на лидера си е стиснала ръката под масата с Борисов. Друга част се бори с тях, но стреля и по президента, стреля и по потенциални съюзници. Сега, след като най-после подаде оставка, срещу Радев се изказа радикално и самата Нинова и се простреля в крака. Дори може да се каже, че си отнесе главата. Но не им беше работа точно на Кутев и на хора от инициативния комитет на Радев точно сега публично да й искат оставката. Да бяха изчакали до неделя. Ама било във Фейсбук, нямало общо с президента… Няма няма, ама го въвлякоха без да мислят. Лекомислено – дадоха й повод да налее масло в огъня и да разколебае хора от БСП за изборите в неделя.

БСП няма да бъде повече онази сигурна червена марка като „Ферари“, която осигурява челни места. Досега я използваха като удобен файтон, който вози 50-60 депутати (в миналото и повече), сред тях партийни феодали с бизнес. Които и като опозиция си уреждат нещата – щатни несменяеми като онзи Кънев, седми път депутат водач на листа в Бургас. Сигурно и Гергов от Пловдив ще иска да се върне, с торба пари и претенции.

Свърши тая. На следващите избори – 7-8%, 20 депутати.

В БСП неминуемо ще се радикализират разни групи, които ще нападат разнопосочно – и помежду си вътре в партията, и президента, и потенциалните си съюзници за коалиция. Ще минат години, докато БСП излезе от тази криза и започне да се нормализира.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.