Фронтекс: За ЕС предстоят още мигрантски кризи

Афганистански мигранти пресичат границата между Гърция и Македония. Снимка: Та Неа

Европейският съюз трябва да се подготви и за други миграционни кризи, подобни на тези на границите между Гърция и Турция или между Полша и Беларус, каза за Франс прес ръководителят на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

Фабрис Леджери заяви в интервюто, че неговата агенция работи с полските власти за организиране на репатрирането на 1700 мигранти в Ирак с чартърни полети през следващите седмици.

„Това не е първият път, когато ЕС се сблъсква с опити за, нека го наречем изнудване, геополитическо изнудване, нека дори го наречем хибридна заплаха“, каза Леджери.

Той сравни настоящата ситуация със сблъсъците през февруари 2020 г., когато Гърция се опита да блокира десетки хиляди мигранти, които Турция умишлено пропусна.

„Това трябва да отвори очите на всички, които все още не са разбрали, че миграционните потоци може да бъдат използвани за политически цели срещу ЕС, за да се получи нещо от този пазарлък“, подчерта Леджери.

„Трябва да се подготвим за такива ситуации, които в крайна сметка може да възникнат доста бързо“, предупреди директорът на Фронтекс, говорейки в централата на агенцията във Варшава.

Чартърни полети

Основана през 2004 г., Фронтекс, чиито правомощия бяха разширени значително през 2016 г., контролира външните граници на ЕС. Това е първата европейска агенция, чиито членове, гранична и брегова охрана, имат собствена униформа.

Броят на служителите на Фронтекс е предвидено да достигне 10 хиляди души до 2027 г. в сравнение с 2200 днес.

Въпреки че не е ангажирана пряко на полско-беларуската граница, защото не е поканена там от Варшава, агенцията има около 100 граничари и 40 автомобила на границата между Литва и Беларус.

Леджери каза, че Фронтекс работи с полските власти и ЕС, за да получи необходимото разрешение от Ирак да организира поредица чартърни полети за репатриране на мигранти. „Разполагаме потенциално с 1500 или 1700 души за репатриране през следващите седмици“, заяви той.

Сега на границата между Полша и Беларус се намират няколко хиляди мигранти, включително група от около 1800 души близо до граничния пункт „Кужница-Брузги“ .

ЕС обвинява Беларус, че умишлено изпровожда мигранти на тази граница, издава визи и резервира полети, за да си отмъсти за санкциите, наложени след безмилостните репресии срещу опозицията от 2020 г. – нещо, което Минск отрича.

Връщане обратно

Според Леджери Полша е разположила в района 25 хиляди войници и граничари, както и хиляди полицаи.

Полша обяви, че ще започне изграждането на постоянна ограда по границата си с Беларус следващия месец – проект, за който Леджери каза, че ще подпомогне работата на граничната охрана, защото ще намали броя на незаконните преминавания, а така – и на предизвикващите полемика връщания.

„Поне не сме обвинявани, че връщаме обратно мигранти, защото знаем къде е границата и не сме в неясна ситуация“, отбеляза шефът на Фронтекс. „Много смущаващ елемент. . . в работата на граничните служители е, когато има правни неясноти“, добави той.

Полша е критикувана от неправителствени организации за политиката си да връща обратно мигрантите, която се състои в ескортиране на арестуваните до границата и принуждаването им да се върнат в Беларус. Тя на практика доведе до това, че много мигранти останаха блокирани между двете страни, в тежки условия и изложени на студа.

Самата Фронтекс бе обвинена от неправителствени организации, че не се е намесила при предполагаеми връщания на мигранти на гръцко-турската морска граница.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.