Дебат Радев – Герджиков – пълен запис

И текст на разменените реплики за Крим

Пълен запис на дебата Радев – Герджиков.

Тук е изваден като текст любопитният и нашироко цитиран момент на разменените реплики за Крим.

44,49 минута

Герджиков: Не чух обаче отговор на темата Крим, понеже бяхме чували от различни изказвания от ваша страна. Моята позиция например е следната – Крим е украински, това какъв флаг се вее над него няма никакво значение, защото всеки път когато някоя страна анексира територия, върху анексираната територия тя забива своя флаг. Каква е вашата позиция?

Радев: Моята позиция е същата, както през 2016 година, когато се кандидатирах за президент. Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени във връзка с Крим и Украйна не дадоха резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението, нямаме ефект от тези санкции. Затова и на съвета на Европейския съюз, в който участвам докато съм президент по време на служебно правителство, се търсят вече прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми.
Между другото, Германия, знаете, извършва огромни инвестиции в Русия, да не говорим в газодобивния сектор, в нефтената промишленост, голям завод на „Мерцедес” – как стават тези неща според вас? Стават с една изключително прагматична политика. И най-важното – Русия е важен фактор за сигурността, в борбата с тероризма. И това не трябва да го забравяме. Защото, и в нашата конституция е записано, че основната цел на нашата външна политика е националната сигурност и суверенитета на страната.

Водеща: Г-н Герджиков, ако… (гласът й се застъпва с този на Герджиков и не се чува изцяло началото на репликата му).

Герджиков: (Не) чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо.

Радев: В момента е руски. Какъв да е?

Водеща (към Герджиков): Ако утре отидете на заседание на Европейския съвет, бихте ли гласували да паднат санкциите срещу Русия?

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.