Москва – световната столица на милиардерите

Кражбата на Майбах в Москва не е нещо извънредно, а е обичайно за световната столица на милиардерите. Снимка: фото.мейл.ру

Само за 15 години привикналата по съветско време с недоимъка и дългите опашки Москва се превърна в световна столица на милиардерите. Те се надпреварват да демонстрират шикозни автомобили, апартаменти и вкус към лукса, сочи най-новата класация на американското списание „Форбс“.

Метаморфозата се случи с изненадваща скорост след разпадането на съветската империя през 1991 година. Според „Форбс“ Москва е надминала дори Ню Йорк по брой милиардери – сега 74 московчани разполагат със състояние над един милиард долара, в сравнение със 71 в американския мегаполис.

Кражбата на лимузина Майбах за 530 000 евро в руската столица се разглежда от местните вестници като анекдот – знак, че състоятелността в днешна Москва е стигнала невъобразими до неотдавна висоти. Руският печат неспирно публикува статии за олигарси, натрупали богатство, продавайки петрол, газ или други природни ресурси, които до 90-те години на 20-век бяха държавна собственост. Снимките на техните съпруги и любими жени, които блестят на светски събития в Москва и в чужбина, накичени с диаманти и в тоалети висша мода, присъстват редовно в списанията и в интернет.

Полина Дерипаска, съпруга на най-богатия руснак Олег Дерипаска, се оплаква, че докато учела в престижното британско училище Милфийлд живеела с 300 долара на месец и се хранила в стола. Снимка: цензор.нет

Някои, впрочем не особено убедително, се правят на скромни. Като например Полина Дерипаска (съпруга на най-богатия човек в Русия, алуминиевият магнат Олег Дерипаска). Тя разказа пред вестник „Ведомости“, че докато учела в престижното британско училище „Милфийлд“, харчела тримесечната си стипендия от 300 долара за две седмици, след което трябвало да се храни „само в училищния стол“.

Повечето руски новобогаташи не се задоволяват с обикновена храна. Класата в ресторантьорския бизнес в последните години продължава да расте и някои руски ресторанти са достойна конкуренция на западните. Някои от тях – „Кафе Пушкин“ и луксозният „Турандот“ (по името на операта на Пучини) на руския ресторантьор Андрей Делос са декорирани с мрамор и камини и приличат на дворци.

Андрей Делос, който е потомък на френски род и се преселил в Русия през 20-те години на миналия век, разказва в интервюта за усилията, които трябвало да положи, за да научи „сервитьорите да започнат да използват лицевите си мускули“, да се усмихват и да забравят мрачните изражения, наследени от времето на социализма.

Въпреки че в сравнение с 90-те години броят на поръчковите убийства на бизнесмени в Русия е намалял, новият руски елит продължава да прекарва голяма част от времето в луксозните си жилища в чужбина. Примери за това са стоманеният магнат Владимир Лисин, който притежава голям имот в Шотландия, или милиардерът Роман Абрамович, живеещ предимно в Лондон.

Роман Абрамович има несметно богатство. За да е в мир с властта, той финансира цели райони в далечния руски Север. Снимка: рспорт.ру

Може да е странно съвпадение, но след като през 2003 година петролният магнат Михаил Ходорковски, който е в конфликт с Кремъл, беше пратен в затвора, много от олигарсите откриха у себе страст да работят за общото благо. Някои, като Виктор Векселберг или Алишер Усманов, дават милиони долари, за да върнат в Русия открити на Запад художествени произведения. Други финансират цели райони, като Роман Абрамович, превърнал се в същински роден баща за чукчите в далечния руски Север.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.