Германия и Австрия: Опашки за ваксини на фона на скок на инфекциите

Снимка: Сайънтист

Германци и австрийци бързат да се ваксинират срещу коронавируса в момент, когато инфекциите бележат ръст, а правителствата налагат ограничения за неваксинираните, сочат последни данни.

Германия и Австрия имат едни от най-ниските показатели на ваксинирани в Западна Европа и в момента са епицентър на нова вълна на пандемията с настъпването на зимата.

Германското здравно министерство съобщи, че във вторник са се ваксинирали 436 000 души, включително 300 000 с подсилваща доза, което е най-висок показател от близо три месеца. Пред имунизационните центрове в цялата страна се извиват опашки.

„Това е знак, че много граждани са осъзнали нуждата от ваксинация“, каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Той добави обаче, че нивата на ваксинациите все още не са достатъчно високи.

Около 65 процента от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу коронавируса, както и 68 процента от населението на Германия, но те са далеч зад държави като Италия и Испания, които бяха много по-силно засегнати при първите вълни на пандемията.

Сабине Дитмар, здравен експерт в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), каза, че се надява на ден да могат да бъдат ваксинирани по 1,4 милиона души, ако ваксините се поставят в компаниите работодатели, от личните лекари и от мобилни имунизационни екипи, както и във ваксинационни центрове.

В Австрия дневният брой на поставяните ваксини нарасна до близо 73 000 през миналата седмица, спрямо близо 20 000 през октомври, сочат официални данни, макар че по-голяма част от тях са били подсилващи, а не първи дози.

Австрия въведе локдаун за приблизително два милиона души, които не са със завършен ваксинационен цикъл. (Австрия реши днес да въведе пълен локдаун от понеделник и задължителна ваксинация срещу КОВИД-19 от 1 февруари догодина – бел. ред.). Страната има един от най-високите темпове на разпространение на заразата на континента, като заболеваемостта изчислена на седмична база е 925 на 100 000 жители, спрямо 320 на 100 000 души в Германия. Общият брой на починалите от КОВИД-19 в Австрия от началото на пандемията е 11 848 души.

Съседна Швейцария, която не наложи ограничения за ваксинираните, отбелязва по-малък успех в новата ускорена кампания за ваксинация. Страната убеди едва 35 000 души да си сложат първа доза през миналата седмица.

Части от Германия, включително столицата Берлин, изискват доказателство за ваксинация или неотдавнашно преболедуване на КОВИД-19 за всички развлекателни дейности на закрито. (Това ограничение беше въведено вчера на среща националните и регионалните лидери в национален мащаб за райони, където броят на хоспитализациите надвишава определен праг – бел. ред.) Германия планира също да принуди хората, използващи обществен транспорт или ходещи присъствено на работа да представят отрицателен тест за КОВИД-19 или да доказват, че са преболедували заразата, или че са ваксинирани.

Ситуацията с коронавируса в Германия е драматична, каза в сряда канцлерката Ангела Меркел. В сряда страната регистрира 52 826 нови случая на КОВИД-19, което е скок с една трета в сравнение с преди една седмица и още един дневен рекорд. През същия ден са регистрирани 294 смъртни случая от КОВИД-19, с което общият брой на починалите от заразата в Германия достигна 98 274 души.

„Все още не е късно да направите избор за поставяне на първа доза“, каза Меркел на събрание на кметове на германски градове и добави: „Всеки, който се ваксинира защитава себе си и околните. Изходът от пандемията е да се имунизират достатъчно хора“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.