Мутрьо, сбогом!

Борисов захранва телевизиите с кадри от неговите обиколки, те услужливо му ги пускат в новините. Снимка: от продукцията на „Севда ти ви“ (пиарката на премиера).

Преди пет години лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път загуби избори. В надпреварата за президент неговата номинация Цецка Цачева беше разбита от Румен Радев.

Тогава за неуспеха той заложи оставката на правителството си. Днес нямаше какво да заложи.

Борисов вече понатрупа доста загуби. Днес с голяма доза увереност можем да кажем, че Борисов никога повече няма да спечели каквито и да е избори. Дори това да е надпревара за шеф на пожарната в Банкя.

Преди две години коалицията Борисов-Пеевски изглеждаше неразбиваемо вплетена в държавата. Тя решаваше кой да просперира и кой да бъде „опраскан” през институциите. Изглеждаше, че това ще продължи вечно. Изглеждаше…

Преди копоите на Борисов и Пеевски да нахлуят в президентството. Без значение от оценката ви за мандата на Румен Радев, едно мисля, че няма как да се отрече – без реакцията на президента от лятото на 2020 г. коалицията на Борисов и Пеевски още щеше да си управлява необезпокоявана. Не защото Радев е направил нещо кой знае какво институционално. Но неговата реакция на народния гняв изпълнил улиците на София и градовете на страната даде необходимата емоция и увереност в хората, че могат да съборят мутрите.

И ги събориха.

Историческа целувка пред строя. Вождът Борисов е събрал партийния актив зад гърба си, да се обяснява за записа, в който нарича председателката на парламента ПКП. И като доказателство, че всичко е окей, я целува по главата пред строя. Отзад гледат начумерени, с неудобство, че са фон на този спектакъл, целия партиен елит на ГЕРБ – Фандъкова, Дариткова, Горанов, Томислав Дончев. Снимка: от тв репортаж

Сбогом, Мутрьо!

Беше ужасно скъпо да стоиш начело на държавата ни. Похарчихме 12 години от живота си. Хиляди разбити човешки съдби, смачкани хора, превзети бизнеси, убити мечти. Но пък има някакво странно удоволствие в това да знаеш, че тази страница е затворена.

Но разбира се още дълго ще плащаме цената на тези дълги години престой на Борисов в обществения живот на страната ни. Принизяването на публичното говорене, издигането и утвърждаването на елементаризма, години наред отрицателен подбор за ключови обществени позиции. От този капан няма да се излезе лесно. Но ще се излезе.

Излизането няма как да мине и без понасянето на справедливото наказание. Убеден съм, че не е далече времето, в което ще можем спокойно да определяме Борисов за престъпник, защото ще бъде осъден от българския съд.

А историята – тя го осъди вече.

Чао.

От блога „Финансови смислици

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.