Португалия: Забраняват на работодателите да контактуват със служителите в извънработно време

Илюстрация: loon

Работещите от разстояние в Португалия могат да постигнат по-добър баланс между професионалния и личния живот съгласно новите трудови закони, одобрени от парламента на страната, съобщи „Евронюз“.

Съгласно новите правила работодателите могат да бъдат санкционирани за контактуване със служителите в извънработно време. Освен това дружествата ще трябва да покриват разходите, свързани с работата от разстояние, като например по-високите сметки за електричество и интернет.

Новите правила, одобрени в петък, са в отговор на рязкото увеличаване на надомната работа в резултат на пандемията COVID-19, заяви управляващата Социалистическа партия на Португалия.

Но измененията в португалското трудово законодателство имат ограничения: те няма да се прилагат за компании с по-малко от десет служители.

Какво ще се промени за работещите от разстояние?

В новите правила се посочва, че фирмите вече могат да бъдат глобявани за това, че се свързват с работници извън обичайното им работно време. На работодателите също така се забранява да наблюдават служителите си, докато те работят у дома.

Въпреки това португалските депутати отхвърлиха предложение за включване на така нареченото „право на прекъсване на връзката“ – законното право да се изключват свързаните с работата съобщения и устройства извън работното време.

Фирмите вече трябва да участват и в разходите, които работниците са направили в резултат на преминаването към дистанционна работа. Това може да включва сметки за електричество или интернет, но не и за вода. Работодателите могат да отпишат тези разходи като бизнес разходи.

Новите правила са добра новина и за родителите на малки деца. Те вече имат право да работят от вкъщи, без да се налага да се договарят предварително с работодателя си, докато детето им навърши осем години.

В правилата за дистанционна работа са включени и мерки за справяне със самотата, като от предприятията се очаква да организират срещи лице в лице поне веднъж на всеки два месеца.

Португалия беше първата европейска държава, която промени правилата си за дистанционна работа в резултат на пандемията COVID-19 през януари тази година.

Временните правила превърнаха дистанционната работа в задължителна опция – с няколко изключения – и задължиха работодателите да осигурят необходимите инструменти за изпълнение на работата от дома.

Но макар че дистанционната работа по време на пандемията донесе нова гъвкавост на много хора, проблеми като неравния достъп до ИТ оборудване показаха, че е необходимо правителството да се намеси, заяви министърът на труда и социалната сигурност на Португалия Ана Мендес Годиньо на конференцията Web Summit в Лисабон миналата седмица.

„Пандемията ускори нуждата от регулиране на това, което трябва да се регулира“, каза тя. „Работата от разстояние може да „промени на играта“, ако се възползваме от предимствата и намалим недостатъците“.

Изграждането на здравословна култура на дистанционна работа може да донесе и други ползи за Португалия, каза Мендес Годиньо, под формата на чуждестранни дистанционни работници, които търсят смяна на обстановката.

„Смятаме, че Португалия е едно от най-добрите места в света, където тези дигитални номади и дистанционни работници могат да изберат да живеят, искаме да ги привлечем в Португалия“, каза тя пред аудиторията на Web Summit.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.