Швеция: Магдалена Андершон – премиерка за един ден

Магдалена Андершон. Снимка: от тв екрана

Броени часове след като беше избрана за първата жена премиер в историята на Швеция, Магдалена Андершон подаде оставка, след като предложеният от нея проектобюджет беше отхвърлен от парламента и коалиционният ѝ партньор, Партията на Зелените, напусна двупартийното правителство на малцинството.

За сметка на това парламентът одобри бюджета, предложен от опозицията, част от която е дясната популистка партия Шведски демократи. Третата политическа сила в Швеция води началото си от неонацистко движение. Парламентът одобри предложения от опозицията бюджет със 154 гласа „за“ при 143 „против“.

Андершон, която е лидер на Шведската социалдемократическа работническа партия, реши, че е най-добре да подаде оставка от поста повече от седем часа след като влезе в историята, ставайки първата жена премиер в историята на жената.

„За мен това е въпрос на уважение, но и не искам да водя правителство, чиято легитимност би могло да бъде поставена под въпрос“, каза тя на пресконференция.

Андершон, която беше министърка на финансите преди за кратко да стане премиер, информира председателя на 349-местния парламент Андреас Норлен, че все още възнамерява да оглави еднопартийно правителство на социалдемократите. Норлен каза, че ще „обсъди ситуацията“ с лидерите на осем шведски партии. Днес той ще обяви пътя напред.

Андершон заяви, че „едно коалиционно правителство трябва да подаде оставка, ако някоя от партиите (партньори) реши да да напусне управлението. Въпреки факта, че ситуацията в парламента не e променена, трябва да опитаме отново.“

Макар да оттеглиха подкрепата си за правителството на Андершон, Зелените казаха, че са готови да я подкрепят при ново гласуване за избор на премиер. От партията обаче обясниха, че е било в техен най-добър интерес да оттеглят подкрепата си за нея, след като бюджетът й не бил одобрен в парламента.

„Зад нас стои обединена партия, която казва, че не може да бъде част от правителство, което изпълнява на практика политика, договорена (от Шведските демократи). Трябва да можем да погледнем нашите избиратели в очите и да почувстваме гордост“, заяви Мерта Стеневи, която е единият лидер на Зелените, след като партията реши да напусне правителството.

„Това е нещо, за което дълбоко съжаляваме“, каза другият ръководител на екологичната формация Пер Болунд. По-рано вчера Андершон заяви, че би могла да „управлява страната с бюджета на опозицията“.

Според шведската телевизия Ес Ве Те одобреният бюджет се основава на предложения от правителството, но от 74-те милиарда шведски крони (8,2 милиарда долара), които кабинетът искаше да похарчи за реформи, само малко над 20 милиарда шведски крони (2,2 милиарда долара) ще бъдат преразпределени следващата година. В одобрения бюджет са предвидени по-ниски данъци, по-високи заплати на полицаите и повече пари за различни сектори от съдебната система.

Избирането на Андершон за премиер беше епохално събитие за Швеция, която от десетилетия е смятана за една от най-прогресивните държави в Европа що се отнася до междуполовите отношения, но все още не беше имала жена на своя най-висок политически пост.

Магдалена Андершон бе избрана да замени Стефан Льовен като лидер на социалдемократите и премиер – позиции, от които той подаде оставка по-рано тази година.
По-рано вчера 117 депутати гласуваха в подкрепа на Андершон, 174 бяха против, 57 се въздържаха и един отсъстваше.

Според шведската конституция премиер може да бъде номиниран и да управлява, стига абсолютно парламентарно мнозинство – минимум 175 депутати – да не гласува против това. Следващите парламентарни избори в Швеция са насрочени за 11 септември догодина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.