Китай се озова под двоен санкционен удар

Европейският съюз се кани да поднови санкциите срещу китайски висши служители, обвинявани в нарушения на човешките права в Синцзян-Уйгурския автономен район на КНР. Посланиците на 27-те страни членки в Брюксел одобриха тази стъпка без разисквания; в началото на декември министрите ще я утвърдят окончателно.

ЕС е съгласувал санкционния си блицкриг със САЩ, Великобритания и Канада. Рестрикциите предвиждат да бъдат замразени активите на четири китайски длъжностни лица и една организация. Пекин не ги остави без отговор. Посланикът на Китай предупреди, че Пекин няма да ратифицира сделката с Европа за инвестиции, докато санкциите не бъдат анулирани. Същевременно страните обсъждат зад кулисите възможността за среща на върха ЕС – Китай.

Конфликтът между Брюксел и Пекин се изостри през март. Тогава ЕС включи четирима китайски висши служители, сред които и Чън Минго – директор на синцзянския клон на Министерството на обществената сигурност, в списъка на лицата с наложени ограничения. А организацията, порязана с европейската секира, бе корпусът за производство и строителство в системата на това министерство. Защото още през 50-те години на миналия век, когато по нареждане на Мао Цзедун властите започнаха масово да заселват китайци в Синцзян, именно военизираните структури получиха задачата да градят жилища, да отглеждат памук и хранителни култури.

А днес ЕС и основните му партньори на Запад твърдят, че китайските органи в Синцзян подлагат уйгурите и другите мюсюлмани на психологическа обработка в т. нар. лагери за превъзпитание. Пекин, то се знае, отхвърля обвиненията. Както личи от неговите изявления и многобройни публикации в китайски социални мрежи, лагерите дават на уйгурската младеж шанс да овладее професии, нужни на обществото, и да си промени възгледите, ако някой е бил повлиян от екстремисти.

Както предаде Ройтерс, решението на посланиците в ЕС поставя под заплаха споразумението за инвестиции между общността и КНР, подписано през декември 2020 г. Посланикът на Китай в Евросъюза Чжан Мин заяви, че пактът за инвестиции, разработван в продължение на 7 години и 35 кръга преговори, може да бъде погребан заради спънките от европейска страна. Китай няма да ратифицира споразумението, докато санкциите не бъдат вдигнати.

Ръководителят на Школата по ориенталистика към Висшето училище по икономика Андрей Карнеев отбеляза пред „Независимая газета“: „Всъщност и двете страни имат интерес от подписването на инвестиционно споразумение, макар и по различни причини. Китай иска да покаже на САЩ, че има други партньори. ЕС е съпоставима с Америка икономическа грамада. А Брюксел също иска да покаже на Америка, че не е васал, че има алтернатива, за да развива търговия.

При все това изострянето е факт – не само в американско-китайския формат, но и в китайско-европейския. И САЩ, и Европа говориха например за нарушения на човешките права, за безпрецедентен натиск върху свободата на печата в Хонконг. Тоест, що се отнася до ценностите, Европа не може да се примири с действията на Китай. А с оглед на факта, че външната политика на Пекин стана по-напориста, това предизвика съответната реакция в ЕС“.

Европейците демонстрираха известна твърдост, констатира Карнеев. „Но според мен те ще лансират нови инициативи още през 2022 година. Китай също има интерес от компромис. Наближава обаче Олимпиада и Двайсетият конгрес на Китайската комунистическа партия. За ръководството на Китай е важно да покаже, че твърдо отстоява интересите на страната. Неслучайно медиите напомнят за събитията от 1900 г., когато осем държави превзели Пекин и водели наказателни операции. Сега това е невъзможно – печатът подчертава, че същите тези страни разговарят с Китай с голямо уважение“, добави експертът.

Едва ли може да е случайно, че успоредно с решението на ЕС за подновяване на санкциите Вашингтон включи цяла дузина китайски компании в черния си списък, засягащ търговията. САЩ посочиха, че въпросните фирми подпомагат китайските военни в усвояването на квантовите изчисления. В ситната санкционна мрежа на американското търговско министерство бяха уловени не само китайски предприятия и научни учреждения, но също така разположени в Япония, Пакистан и Русия.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че разширяването на списъците с опасни учреждения ще спомогне да се възпрепятства укрепването на въоръжените сили на Китай и Русия.

Пакистан също е станал твърде неугоден на Вашингтон. В черния списък бяха добавени пакистанските структури, произвеждащи ядрени оръжия и балистични ракети. Американски ограничения в сферата на износа бяха въведени и срещу Московския физико-технически институт. Посланикът на Руската федерация в САЩ Анатолий Антонов нарече тази стъпка част от действията на Вашингтон, целящи да бъдат разрушени връзките с Русия в сфери, които нямат нищо общо с политиката.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.