Румен Спецов: Десет години без печалба, когато си огромна руска фирма, имаш бизнес и в Румъния, как е възможно?

Румен Спецов

„Дойдохме в Букурещ, за да предложим да работим заедно срещу укриването на данъци от големи компании, които имат бизнес в България и Румъния. Започнахме с петрола. Честно казано, отне ми много време да стигна до Букурещ, от юли 2021 г. продължаваме да пишем документи и да изпълняваме формалности, за да се срещнем с румънската страна, нека променим това!”, заяви в интервю за Libertatea Румен Спецов, ръководител на данъчната служба в София, един от лидерите на движението, което спечели изборите в България.“

„Намираме се на един час полет един от друг и имаме едни и същи проблеми. Можем да се откажем от формалностите, нашето предложение е да работим рамо до рамо. Когато се вгледахме по-внимателно в реалните пари на големите компании, извън загубите, които те декларират от десетилетия, открихме, че България е много по-силна в икономическо отношение.“

46-годишният Румен Спецов си спомня, че е бил само на 26 години, когато е постъпил на работа в НАП, националната данъчна администрация на България, подобна на румънската ANAF. Подобно на нашата, НАП е подчинена на Министерството на финансите. Така той става ръководител. След 14 години работа в НАП, а след това шест години в частния сектор, Спецов разказва, че президентът Румен Радев и финансовият министър Асен Василев му предлагат работа, докато той е в Дубай, където се е установил.

Василев е едно от „двете момчета от Харвард“, както данъчният шеф се съгласява да нарече в интервюто двамата лидери на партията, която произведе голямата изненада на момента в европейската политика: Кирил Петков, 41 г., и Асен Василев, 44 г.

България, най-бедната страна в ЕС, чието общество и икономика се намират под постоянното руско влияние, избра в средата на ноември 2021 г. за първи път в своята некомунистическа история партия, ръководена от хора, получили образование в САЩ. И един от първите им икономически ходове изглежда, поне така твърдят, като опит да открият следите на парите в области, в които руският бизнес е ключов играч.
Оттук започваме дискусията.

– Г-н Спецов, вие сте ръководител на българската данъчна служба само от 6 месеца. „Двете момчета от Харвард”, Кирил Петков и Асен Василев, също управляват през този период. Защо според вас вашите съграждани гласуваха за вас?

– Избраха ни заради доказаните ни резултати. Петков беше министър на икономиката, Василев – министър на финансите, а аз бях шеф на НАП. Хората видяха, че искаме и знаем как да си свършим работата, че имаме резултати.

– Какво конкретно означава резултати?

– Ще ви дам само един пример: през шестте месеца на тази година успяхме да вкараме в бюджета един милиард евро повече.

– В сравнение с какво? В проценти какво означава един милиард евро?

– В сравнение със същия период през 2020 г. Това е с около 20% повече. Те видяха и какво направихме с парите. Насочихме ги към болезнените проблеми на страната. Например, за възрастните хора. Родителите ми, които са над 60 години, получават по 200 евро. Как можете да живеете с тези пари? Ние в България сме цели поколения, които помагат на родителите си или на бабите и дядовците си с пари, за да могат те да оцелеят.

– И как успяхте да съберете повече пари?

– Напуснах НАП през 2015 г., когато нямах никаква надежда. Управляващата тогава партия (б. р. ГЕРБ – дясната партия на Бойко Борисов) контролираше всичко, как да кажа, на практика бяха създали собствена държава. Старата политическа класа беше измислила своя собствена държава. Ръководех отдел за борба с измамите в НАП, но вече не можех да работя. Тази година, когато си спомниха за мен, дойдох, защото почувствах, че в България си пробива път нова надежда. Познавах данъчната институция отвътре, познавах хората. Ето защо успях да се придвижа по-бързо. Имах доверието на прекия си началник, министъра на финансите, а моите хора имаха моето доверие и подкрепа.
Когато ме назначиха за ръководител, не уволних хората, но наех и назначих някои от старите хора на други позиции. Всички те бяха насочени към големия бизнес, а не към дребните предприемачи, които данъчните служби задушаваха преди. Такава беше политиката ни: малките, свръхконтролирани. Големите момчета – нищо. Сигурно са давали подкупи, нали разбирате.

– Какво открихте?

– Ще ви дам пример от областта на петрола, по която работим от няколко месеца. Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това?

– Какво е името на компанията?

– Не посочвам имена. Но днес говорих за това с румънски колеги.

– Говорейки за Румъния, как виждате пътя ни през последните години? Какво ви вдъхнови и, напротив, какво бихте искали да избегнете в България от това, което се случи в Румъния?

– В Румъния ме впечатляват две области на развитие. Политиката за борба с корупцията, която се прилага от повече от 10 години и която подобрява качеството на живот в Румъния. Второто нещо, което разглеждам, е данъчната система. Изглежда прилагаме подобни стратегии за ниски преки данъци, като същевременно увеличаваме събираемостта и намаляваме сивата икономика. Работим отлично с ANAF в областта на измамите с ДДС, в които са замесени български и румънски дружества, и непрекъснато развиваме сътрудничеството си. (…)

– Основното обещание на новото ви движение е борбата с корупцията. Но в Румъния научихме следното: веднъж попаднали в правителството, антикорупционните движения са склонни да създават свои „фаворити” в икономическата област. Как ще уверите българите, че това няма да се случи?

– Ние не сме хора, които са влезли в политиката, за да печелят пари. „Двамата от Харвард” имат успешен бизнес, те са милионери. Семейството ми все още живее в Дубай. Дойдохме да свършим работа, а не да печелим за себе си. (…) Подходът на нашите данъчни власти вече е много по-твърд, по-целенасочен и безкомпромисен към злоупотребите и корупцията. Не е тайна, че икономическият растеж се постига автоматично, когато злоупотребите и корупцията са ограничени.

– Твърди антикорупционни обещания даде и дясното правителство на Бойко Борисов, което управлява България през последните години. Защо вашите обещания да не потънат по същия начин, ако техните са били фалшиви и това им е донесло поражение?

– Разбирате, че не мога да говоря от името на цялото движение. Но откакто управлявам НАП, съм си поставил четири основни приоритета – да се съсредоточа върху големите данъчни рискове, а не върху малките търговци, както ви казах. След това да рационализираме вътрешните процеси в агенцията по приходите и да ги направим прозрачни за обществеността. Ето и един частичен отговор на въпроса ви. На трето място, ние се стремим да проследим паричните потоци – така нареченият публичен ресурс, който често е източник на корупция. Премахваме практиката някои хора да бъдат третирани с предимство. И четвърто, но не на последно място – засилваме борбата с данъчните измами, особено с ДДС и трансграничните измами. И това е едно от обясненията за посещението ми тук.

– Колко са и колко добре платени са вашите служители?

– В агенцията работят около 8000 души, без да броим митниците. Заплатите са добри. В интерес на истината дори предишното правителство ги увеличи. Дори бях изненадан, че в Румъния има хора, които са по-добре платени от ANAF.

– Колко печели един млад човек във вашата организация?

– Началното ниво е 700 евро нетно, плюс тримесечни бонуси. Говоря за хора без опит, но с образование. Ръководител на отдел получава 2000 евро и бонуси. От румънските ми колеги разбрах, че заплатите в ANAF не са толкова високи. Но в Румъния забелязвам и желание за по-добра работа, за борба с укриването на данъци и измамите. Нормално е да сте добре платени в тази област, работата е тежка и рискова.

– Имаше ли е натиск от страна на големия бизнес или на „черния” бизнес, откакто започнахте?

– Никой не ми се е обаждал. Но получих заплахи срещу семейството си. Казаха ми, че ще убият семейството ми.

– Как?

– Беше ми предадено чрез посредници. На свой ред разговарях с министъра на финансите, а след това и с нашите тайни служби. Те откриват източника на заплахата.

– Дали е от големия бизнес или от това, което обикновено наричаме мафия?

– Не мога да го разкрия.

– Нека се върнем към областите, в които данъчната служба разочарова. В Румъния възстановените средства за обезщетения по окончателно приключени дела за корупция са малко. Как е в България?

– Да, това е предизвикателство и в България. И естествено, защото много често става дума за имущество или пари, които са били държани от престъпници преди пет, седем или повече години. От момента на завеждане на делото в съда до произнасянето на окончателната присъда минава много време и възстановяването на това имущество не е лесно. Ето защо работим в тясно сътрудничество с Комисията за борба с корупцията и Министерския съвет в България, като се фокусираме върху ранното обезпечаване на активите и реалната продажба на имотите. В Комисията за борба с корупцията е създадена специализирана структура за управление на имуществото от момента на обезпечаване на актива до неговото конфискуване. По принцип целта ни е да го запазим и да улесним бъдещата му продажба.

– Още по темата за щетите, нанесени на държавата, вие самият сте обвинен, че дружество, което сте притежавал по време на бизнеса си, е оставило дълг от стотици хиляди евро на българската държава.

– Това бяха политически нападки. Опитаха се да ме компрометират по няколко начина. Срещу мен се водеше необоснована онлайн кампания. Това изобщо не е така. Няма такова нещо като това, което те казват.

– Нашите страни имат големи проблеми с развитието и защото не събират достатъчно пари. Румъния събира 26,8 % от БВП под формата на държавни приходи в сравнение със средното европейско равнище от над 40 % от БВП. Каква е ситуацията в България?

– И Румъния, и България имат ниски данъчни ставки за преките данъци. Но това е и едно от най-големите ни конкурентни предимства в региона, особено предвид стратегиите ни за привличане на големи чуждестранни инвеститори. Само ниските данъци обаче не са достатъчни – инвеститорите очакват нещо повече – ефективна съдебна система, така да се каже, среда без корупция, устойчиво законодателство. В България събираме около 29%.

– Въпреки че това не е строго ваша област на компетентност, все пак, като част от правителството, но и като гражданин, откъде според вас идва провалът на ваксинационната кампания в България? В Румъния сме в същото положение.

– Да, имаме сходства между двете страни. Основните причини, както и в по-голямата част от Източна Европа, са социални и психологически, като трябва да се вземе предвид и нивото на доверие/липсата на доверие в публичните органи. Не е изненадващо, че там, където доверието в институциите е ниско, нивото на ваксиниране също е ниско. Но отново предпочитам да коментирам икономическите, финансовите и данъчните аспекти.

– Като ръководител на данъчната служба имате достъп до много информация. Смятате ли, че твърдението, че „Некомпетентността нанася толкова вреди в нашите страни, колкото и корупцията”, е вярно или не?

– Това е добър въпрос. Да, некомпетентността е не по-малко вредна от корупцията. Големите социални системи, като например данъчната система, в крайна сметка зависят от определени хора и екипи. Всичко зависи от знанията, уменията и мотивацията на малка група мениджъри и компетентността на хиляди техни колеги. Моят принцип като ръководител на Националната агенция за приходите е да задържам и развивам експерти, хора с опит и знания. Винаги ще има политически назначения, така е устроена системата във всяка страна, но важното е при всяка смяна на правителството да не се сменят хората, които имат умения и опит.

– Интересно е, че обсъждахме много теми. Повече, отколкото обикновено се обсъжда с ръководителите на нашите данъчни органи. Може би и ние, журналистите, сме виновни за това. Толкова ли е трудно да се говори с вас в България, когато журналистите искат да ви питат?

– Обещахме прозрачност и ще се придържаме към нея. Резултати, правила и прозрачност.

Вечер е. Стегнат като бодибилдър, Румен Спецов остава във фоайето и наблюдава движението по улица „Виктория“. Светлините преминават през високите до небето прозорци, широки колкото вечно помрачените надежди на хората от този край на света. По време на разговора Спецов изобщо не носеше маска. Може би това е просто ентусиазирано отклоняване от правилата при всяко начало.

 

– –

Превод e-vestnik, с малки съкращения

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.