Китай: Службите за сигурност се захванаха с казината

Казино „Сандс“ в Макао. Снимка: фирмен сайт

Алвин Чау – шефът на синдиката, контролиращ хазартната индустрия в Макао, бивша португалска колония, а днес специален административен район на КНР, е разпитван от полицията. Властите на крайбрежния град Уънджоу го обвиняват, че е разширил своя бизнес, стъпвайки в континентален Китай. Това обаче е забранено, може да се играе само в Макао. Според следствието Чау е създал мрежа от агенти, които помагат на китайските комарджии да залагат в чужбина и в Макао. Представителят на ООН за наркотиците и престъпността в региона твърди, че Чау дълги години се е занимавал с пране на пари.

Конгломератът, основан от Чау през 2007 г., е известен като „Градът на слънцето“. Персоналът му наброява хиляди служители, а освен игрите бизнесът включва операции с недвижими имоти и коли, давани под наем.

Но както заявяват градските власти в Уънджоу, към юли 2020 г. „престъпният синдикат“ е разполагал със 199 агенти – собственици на акции, над 12 000 посредници („оператори на джънкет“) и повече от 80 000 играчи – членове на структурата. „Сумите, с които работеше синдикатът, бяха извънредно големи, което подронваше социалния ред в страната. Органите за сигурност призовават Чау да се предаде на властите, за да заслужи снизходително отношение“, заяви управлението по сигурността в Уънджоу.

Според агенция Франс прес гоненията срещу Чау са свързани с кампанията срещу корупцията, водена от председателя на КНР Си Цзинпин. В конкретния случай ударът е насочен срещу богатите играчи и държавни служители, които искат да залагат в Макао, а между другото и да си перат парите. Властите се канят да включат свои представители в бордовете на официално регистрираните игрални фирми. А който не спази забраната и тръгне да играе нелегално, ще бъде застрашен от криминално преследване.

В разговор с „Независимая газета“ Василий Кашин, старши научен сътрудник във Висшето училище по икономика, отбеляза: „Чау може да е прекрачил някакви граници с опита да прехвърли игралния си бизнес на материка. Това се преследва сериозно в континентален Китай, защото пристрастяването към хазарта дълго време беше национално бедствие. Макао бе последният остров, за който китайците можеха да заминат, за да задоволят страстта си. Извършените от собственика на този бизнес закононарушения по-рано може би щяха да му се разминат, но днес вече е по-трудно да се откупиш. Което се вписва в антикорупционния курс на Си Цзинпин, засегнал огромен брой хора. Защото почти всички, натрупали големи състояния, действаха в сивата зона. Съответно от средата на миналото десетилетие тези хора полагаха усилия да прехвърлят семействата и богатствата си в Лондон и другаде, където не би ги стигнала ръката на китайската държава“.

Натискът върху едрия бизнес в страната расте. Основателят на Алибаба груп – милиардерът Джак Ма, смятан за икона на едрия бизнес, след публично скарване с властта избягва да прави каквито и да било изявления. Щом се установят на Запад и преведат там част от средствата си, китайските богаташи гледаха колкото може по-рядко да се показват в Китай. Случваше се китайските спецслужби да отвлекат някой едър бизнесмен от Хонконг.

„Си Цзинпин наистина затяга гайките. Преди хората от големия бизнес бяха царе на живота, а сега живеят, озъртайки се към държавната власт. Причината е, че Китай навлиза в епоха на тежки и непопулярни икономически решения, които удрят по елита. Пример е въвеждането на прогресивен данък върху недвижимите имоти. То удря горната част от средната класа, използваща имотите като възможност за инвестиции, удря и огромния бизнес на строителните предприемачи“, посочи Кашин.

Същевременно властта се опитва да намали неравенството в разпределянето на доходите. Начинът на живот на супербогаташите дразни обикновените хора, а това е заплаха за стабилността, заключи експертът.

Междувременно сайтът inside asian gaming, специализиран в проблемите на игралната индустрия, информира, че Алвин Чау създал в Китай нелегални казина, нелегални банки, които обменяли активите на играчите за игрални чипове. Но както личи от изявлението на управлението по сигурността в град Уънджоу, при добро поведение Чау може да разчита на меко отношение от страна на властите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.