Дигиталната вселена ще експлодира, няма място

Цифровизацията на данните създава доста проблеми – от недостатъчното място до „дигиталните сенки“

С разширяването на дигиталната вселена се увеличава и „дигиталната сянка“ на всеки човек. Снимка: И ЕМ СИ

Използваме фотоапарати, които правят все по-качествени снимки, mp3 плеъри с все по-големи твърди дискове, качваме все повече и повече видео на сайтове като YouTube…и има опасност всичко да се разпадне, поне всичко дигитално.

Миналата година изследователската фирма IDC публикува доклад на тази тема, озаглавен „Разширяващата се дигитална вселена.“ Тази седмица фирмата предостави нов доклад, вече с доста по-заплашителното заглавие „Експлозивната дигитална вселена.“

В доклада се казва, че през 2007 г. количеството дигитална информация, което е било създадено, записано или презаписано, е надвишило за първи път наличното място.

Въпреки, че докладът е правен с търговска цел и е спонсориран от корпорацията ЕМС, която се занимава с съхраняване на информация, все пак той е показателен в много отношения.

„Нашият доклад не иска да всява паника, но дава точно отражение на цунамито или огромната вълна от информация, която може да ни залее,“ казва Дейв Райнсел, един от авторите на проучването и вице-президент на IDC.

„Искаме да подчертаем, че има много неща, за които трябва да се замисли, за да се справяме добре с морето от информация,“ обяснява той.

“Според Райнсъл, много потребители се отнасят към идеята за съхраняване на своите снимки, видо и музика, както към това да се застраховат : никой не иска да се занимава с това, но в крайна сметка се налага.

„Оказва се, че в наши дни до голяма степен оставяме наследството си върху хард дискове и съответно не искаме след време да загубим тази информация, тя е нашата история,“ казва Райнсел.

През 2007 IDC изчислиха, че дигиталната вселена се съставлява от 281 милиарда гигабайта информация, което означава, че приблизително 45 гигабайта се падат на всеки жител на Земята.

През 2006 г. са били създадени допълнителни 161 милиарда гигабайта информация, което равнява на „три милиона пъти информацията от всички книги, някога написани.“

Според фирмата, голяма част от растежа се дължи на цифровите телевизии, камерите за наблюдение, разпространяващият се все по-масово Интернет в развиващите се страни, сензорните устройства, социалните мрежи като Facebook и YouTube. Не трябва да се забравят и информационни центрове като Google, който освен търсачката предоставя на потребителите дълъг лист с онлайн приложения – от електронна поща до текстови редактори.

Джон Ганц, главен изследовател в IDC. Oт фирмата твърдят, че идва огромната вълна от информация, която може да ни залее. Снимка: И ЕМ СИ

„Дигиталната вселена е изключително разнообразна, могат да бъдат видени файлове с всякакви размери – от шест гигабайтови DVD филми до 128-битови RFID( радио-честотни идентификатори) сигнали,“ казват от IDC.

Не е задължително всичко, което се създава в цифров вид, после да се съхранява. Някои радио и ТВ предавания се гледат и слушат, но не се записват, старите телефонни разговори не служат на никого, както и старите кадри от камерите за наблюдение.

Но от IDC казват, че проблемът е, че ако все пак искаме да съхраняваме всичката тази информация, вече нямаме възможността. Има диспропорция между създадената информация и наличното място, а освен това има все по-голям законов натиск, за по-дълго съхранение на определени данни. Това създава сериозни проблеми на хората, занимаващи се със складиране и съхраняване на информация.

От IDC също обясняват, че въпросът не е само как, кога и къде да се съхранява личната цифрова информация. Става въпрос за „дигитална сянка“ на всеки човек, въпрос който занимава експертите от години и поставя сериозни въпроси около неприкосновеността на личните данни.

„Става въпрос за цифровите снимки, които са ви направени от камери за наблюдение, за банковите ви сметки, самолетните билети, базите данни на телефонните компании и на болниците,“ уточняват от фирмата.

Оказва се, че за всеки човек има неподозирано много информация в кибер пространството – от това какво е търсил в Google, през стари файлове, до болнични изследвания.

Все повече живеем онлайн и логично все повече следи от нас остават запечатани в цифров вид,“ казва Райнсел. „Повече информация се създава за теб, отколкото самият ти произвеждаш.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.