Машините спряха измамите. А пак пробутват конспирации за фалшифициране на изборите

Започнаха да се прокрадват публикации за фалшифициране на изборите с машините за гласуване. Това беше версия на Борисов преди изборите. Но ГЕРБ си получи своите твърди гласове, съответстващи на социологическите проучвания. Сега пробутват конспирацията, че ПП изведнъж спечелили изненадващо много гласове за сметка на БСП, ИТН и ДБ. Голямото разминаване с проучванията обаче не се дължи на грешките на социолозите, а на тяхната услуга за ГЕРБ – занижават резултатите за новата партия ПП, за да откажат хора да гласуват за нея.

Възможно ли е обаче фалшифициране на избори чрез машини с промяна в софтуер?

Машините са като сметало, а не са компютър. Дават и хартиени разпечатки. Като касов апарат – колкото пише на касовата бележка, толкова плащаш.

Комисиите сравняваха „касовите бележки“ с резултата от машината. БСП настоя на това, както и ГЕРБ.

Борисов започна отдавна внедряването на конспиративна теория, че фалшифицират изборите. „Пипат машините“, имало едни 200 машини на склад (при над 9 хил. машини по секциите) и т. н. Защото досега имаше стройно изработена система за купуване на гласове с хартиените бюлетини. Стройна система да се осигуряват невалидни гласове. Един виден гербаджия, бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, дори е записан още преди години да инструктира местния партиен актив как в комисиите трябва да осигурят повече невалидни гласове (виж тук). Вместо да иде в затвора, той стана кмет на втория по големина град в страната. С бюлетините става лесно – драсваш още едно квадратче в бюлетината и тя става недействителна.

Също така още не са измислили начин за купуване на гласове с машини за гласуване. Затова в районите с ромските махали избирателната активност рязко спадна, 3-4 пъти. Затова спаднаха и резултатите на ГЕРБ, затова намаляха три пъти гласовете за ВМРО, НФСБ и „Воля“ и те са далеч от 4-те процента. С машините беше прекъсната системата – трупаш пари от властта и после си купуваш с тях власт.

Гласуването с машини има своите недостатъци, които дават възможност на мошенически партии като ГЕРБ да правят шантажи и после да оспорват резултатите от изборите. Но докато не се измисли начин да се спре купуването на гласове с хартиени бюлетини, и да се правят манипулации с огромен процент недействителни гласове, машините са по-добрият вариант.

Само трябва да се въведе образователен ценз за членове на секционни комисии, защото сега има такива, които просто бъркат от неграмотност и дори не могат да броят.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.