Ново BMW се рекламира с паметника 1300 години България в Шумен, препуска с прабългарите

В рекламния клип конници като прабългари препускат към паметника на българската държава заедно с новия модел БМВ. Снимка: от видео

 

Рекламният клип и рекламните снимки на новия модел BMW Concept XM са направени пред бетонно-каменният монумент за 1300-годишнината на българската държава в Шумен.

Насечените форми на новия модел BMW кореспондират с насечените каменни фрески на паметника на българската държава, и вероятно това привлякло рекламистите като място за снимки.

В клипа към паметника препускат конници и заедно с тях грамадното BMW. Танцьорки с атрактивни одежди, също кореспондиращи с паметника, пресъздават хореография пред него, после се пренасят в студио, където новиат модел е осветяван в различни цветове.

 

Комплексът „Създатели на българската държава” се намира на хълм над Шумен, посетителите стигат до него по 1300 стъпала. За изграждането на паметника са използвани 10 млн. куб. м бетон.

Снимка: от рекламната кампания на БМВ.

Мемориалът пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали. В композицията се намират фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух (на кон), който забива меча си в земята.

Снимка: от рекламната кампания на БМВ.

Проектът е на авторски колектив в състав: арх. Благой Атанасов, скулпторите Крум Дамянов и Иван Славов, инж. Владимир Стамов.
Арх. Анета Каменова – Булант е съавтор на подхода към паметника. По проекта са работили и арх. Георги Гечев, художниците Симеон Венов и Владислав Паскалев, инженерите Преслав Хаджов и Александър Василев.

 

Моделът Concept XM комбинира V8 двигател с електромотор и развива максимална мощност от 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1000 Нм. Феновете на марката обаче критикуват дизайна на концептуалния модел и се страхуват да не се пренесе в серийно произвеждания модел BMW XM, който ще бъде пуснат 2022 г. в завода на BMW в САЩ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.