Зрелищното падение на „детето чудо“ – защо си тръгва Себастиан Курц

Себастиан Курц. Снимка: от тв екрана

Само два месеца след оставката си от канцлерския пост Себастиан Курц съобщи, че на 35-годишна възраст се оттегля от политическия живот – падение, също тъй зрелищно като възхода му, което впоследствие рикошира с оставката на неговия приемник.

Александър Шаленберг, определен от Курц да го замести през октомври, обяви снощи, че е „готов да предостави поста си“ на новия лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП). „Твърдо съм убеден, че двата поста – глава на правителството и председател на партията – отново трябва да бъдат в едни ръце“, заяви той в комюнике. За днес АНП е насрочила среща на партийните органи. Фаворит изглежда е вътрешният министър Карл Нехамер.

Себастиан Курц излезе от властта в началото на октомври, след като срещу него започна разследване за корупция, но остана начело на своята политическа сила и на парламентарната й група. И макар довчера да бе смятан за „детето чудо“ на австрийската политика, той реши да сложи край и на двата си мандата.

„Днес се отваря нова глава от живота ми“, обясни той пред журналисти във Виена и сподели, че иска да отдели време на своя син Константин, роден през уикенда. Спомена и за ново „професионално предизвикателство“ в близките месеци.

Серийни скандали

„Не бе лесно да взема това решение, но въпреки всичко не усещам никаква горчивина“, добави ексканцлерът. Той обясни, че е „сломен“ от неотдавнашните обвинения на прокуратурата, които отхвърля и които са „попарили неговия ентусиазъм“. „Не съм нито светец, нито престъпник, аз съм човешко същество със силни и слаби страни“, каза той.

Скандалът избухна през октомври, когато редица обекти, включително офисът на канцлера и министерството на финансите, бяха обискирани в рамките на разследване по подозрения в злоупотреби с държавни средства от 2016 до 2018 г.

Предполага се, че отклонените средства са отивали за публикуване на фалшифицирани данни от анкети и хвалебствено отразяване на Курц в медиите на влиятелната австрийска пресгрупа Йостерайх. В замяна последната получавала поръчки за скъпи рекламни публикации, сочат данни на прокуратурата.

Вчерашното изявление на Курц предизвика между другото оставката на финансовия министър Гернот Блюмел, един от верните му привърженици, също преследван от правосъдието. Себастиан Курц бе най-младият глава на правителство в света, когато стана канцлер на 31-годишна възраст.

Коалицията, която бе формирал с крайната десница, се срина през 2019 г., когато съюзникът му се озова в центъра на друга корупционна афера. Нови избори му дадоха възможност да си върне поста, на който остана до напускането си през октомври.

От крайнодесните до природозащитниците

Роден през 1986 г., с баща техник и майка учителка, виенчанинът направи светкавична кариера, преди да се сгромоляса. Едва 24-годишен, той става държавен секретар; следвал е право, но не е завършил. После – на 27-годишна възраст, е назначен за министър на външните работи, а през 2017 г. става канцлер.

По това време е популярен дори в съседна Германия, защото се обявява срещу приемането на бежанци и обещава съществено намаляване на данъците за средната класа. Енергичните мерки срещу миграцията, гласувани по време на първия му мандат, и обтегнатите му отношения с медиите и с някои страни като Турция го превръщат в спорна личност.

Себастиан Курц винаги е изразявал проевропейски и произраелски възгледи. Рядко обаче е критикувал Австрийската партия на свободата, при все че ксенофобските провокации на крайнодесните накърниха имиджа на Австрия в Европа и САЩ.

През януари 2020 г. той се съюзява със Зелените, което се случва за първи път в неговото политическо семейство. Зелените изключват днес възможността за нови избори, независимо че анкети сочат силен спад в рейтинга на десницата, лишена от водеща фигура, и въпреки натиска на опозицията.

„Осигуряваме стабилност в страната“, увери вицеканцлерът природозащитник Вернер Коглер; междувременно се наложи Австрия да удължи обявения локдаун заради новата вълна от КОВИД-19.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.