Една година от началото на историческа ваксинационна кампания

Ваксинацията върви с ускорени темпове в развитите страни. България е на опашката. Снимка: Синди Ръсел, Старадвъртайзър

На 8 декември 2020 г. стартирането на ваксинацията срещу коронавирус във Великобритания отбеляза началото на световна кампания с исторически мащаби, истинска надпревара с времето пред лицето на смъртоносна пандемия.

Година по-късно повече от половината от населението на света е получило поне една доза от ваксините. Но докато богатите страни прилагат бустерни дози, бедните много изостават.

Тези крещящи неравенства пред лицето на болестта са един от основните недостатъци на тази кампания, придружени и от противоречия относно страничните ефекти на ваксините, които остават редки, и от недоволството от задължителната ваксинация в някои страни.

АФП предлага обзор за изминалата една година на ваксинация по света, цитирайки собствени данни.

Един на всеки двама жители на света

Великобритания първа започна масова кампания, въпреки че Русия и Китай вече бяха започнали да ваксинират определени целеви групи. Тогава Обединеното кралство използва основно ваксината AstraZeneca.

Следвайки примера им, много богати страни също започват да ваксинират от декември 2020 г. – САЩ, Канада и Обединените арабски емирства (ОАЕ) на 14 декември, Саудитска Арабия на 17 декември, Израел на 19 декември, Европейския съюз на 27 декември – главно с ваксината, основана на иРНК на американско-германския производител Pfizer/BioNtech.

Година по-късно повече от половина от населението на света (55 процента) е получило поне една доза, което представлява повече от 4,3 милиарда души. И поне 44 процента са напълно ваксинирани (3,4 милиарда), сочат данни на АФП, получени от официални източници. Общо в цял свят са поставени 8,1 милиарда дози.

Двадесетте ваксини, които се използват, бяха разработени за рекордно кратко време, след като новият коронавирус беше установен за първи път в Китай в края на 2019 г. Освен тези на AstraZeneca и Pfizer/BioNtech, най-използвани са разработените от американските компании Johnson & Johnson и Moderna, китайските „Синофарм“ и Синовак“ и руския институт „Гамалея“ (Спутник V).

Бедните страни изостават

От юни 2021 г. почти всички държави се включиха в процеса, но в повечето от бедните страни кампаниите са много бавни, а понякога спират поради липса на дози.

Програмата КОВАКС (съвместна инициатива на СЗО, алианса ГАВИ и коалицията СЕПИ), която трябва да гарантира справедлив достъп до ваксини, прави първата си доставка в края на февруари в Гана.

Но конкурирайки се за доставките със страни, готови да платят по-висока цена, КОВАКС досега е доставил само около 600 милиона дози в 144 страни или територии, далеч от първоначалната цел от два милиарда през 2021 г.

Към днешна дата са поставени средно 9 дози на 100 жители в страни с ниски доходи (според критериите на Световната банка). За сравнение, средната глобална стойност е 104 на 100 жители, а тази в страните с високи доходи е 149. Африка е континентът с най-малко ваксинирани – с поставени средно 18 дози на 100 жители.

ОАЕ водят в класацията

От 50-те държави с най-много ваксинирани 39 са страни с високи доходи, начело с ОАЕ, които вече напълно са ваксинирали девет от десет жители.

Те изпреварват Португалия (87 процента), Сингапур (86 процента), Катар (85 процента), Чили и Малта (84 процента), Куба (81 процента), Южна Корея и Камбоджа (80 процента).

Въпреки че са ваксинирали голям процент от населението, Великобритания (68 процента), Израел (67 процента) и САЩ (60 процента), които започнаха с летящ старт благодарение на привилегированите доставки, сега вече не са на първите места.

Бурунди и Демократична република Конго са страните с най-малко ваксинирани в света (по-малко от 0,1 процент). Еритрея и Северна Корея са единствените две държави, които още не са започнали ваксинационни кампании.

Бустерни дози и ваксинация на непълнолетни

Не е изненадващо, че страните с висок доход водят в класацията от около 80-те държави, започнали да слагат бустерни дози. Сред тях са почти всички страни от Европа, Северна Америка и Персийския залив. Повечето поставят ваксини и на юноши (12-17 години).

Някои държави, като САЩ, Канада, Израел, Чили, ОАЕ, Куба, Камбоджа или Венецуела, ваксинират и деца под 12 години. В ЕС Австрия изпревари в средата на ноември официалното одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) на ваксината на Pfizer/BioNtech за ваксиниране на деца над 5-годишна възраст, което бе дадено няколко дни по-късно.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.