Голямо изчегъртване, това очакват хората

Опитваме експеримент с нова рубрика в e-vestnik, в която ще публикуваме статуси от Фейсбук, които са застрашени от неговата цензура.

Тази година три пъти блокираха личния профил на редактора Иван Бакалов, с който той управлява страницата на e-vestnik във Фейсбук и още четири други страници. При един от случаите проблемните изрази бяха „прост народ“, при другия случай „тъпит* швейцарци гласували на референдум за зелен сертификат, нe питали Ганьо да им обясни…“ Това беше определено като „слово на омразата“. При друг случай бяхме пуснали цитат от читател екстремист, който настояваше полицията да бие повече, това също беше определено като нарушение – насилие.

Блокирането се осъществява чрез автоматична проверка с алгоритъм, който засича определени думи, но се случва само ако читатели докладват статуса. Има такива тролове или екстремисти във Фейсбук, докладват и се опитват да пречат на потребители да си изказват мненията. Алгоритъмът не прави разлика за ирония, сарказъм, цитат от друг, макар и като пример за нещо. Затова тролове използват всяка дума, за да докладват и пречат. Докладват и когато няма основания.

Тук ще пускаме пълния текст на някои статуси, които са застрашени от докладване и думи, които алгоритмите на Фейсбук може да санкционират. А във Фейсбук ще има линк към пълния текст тук.

 

***

Голямо изчегъртване

 

(От стената на Иван Бакалов)

В последните 10-ина години председатели на парламента са били Цецка Ц., Цвета ПКП – мастити депутатки, висококвалифицирани.
Председател е бил Главчев, който изгони от залата Корнелия Нинова и депутат от БСП, да покаже какъв е началник и предизвика кратка парламентарна криза, докато Борисов му поиска оставката.

По-назад във времето е имало велики парламентаристи председатели на парламента, обявили гладна стачка против конституцията, като Ал Йо и Стефан Савов, който също гонеше от трибуната и викаше по микрофона на депутат: „Господине, вие грухтите!“

Сега обаче се забелязва едно вълнение, че млад адвокат не било нормално да стане председател на парламента. Айде, да почакаме да видим дали няма да е по-добре. Поне като квалификация на юрист е по-подходящ от изредените примери.

А репортерката на БНТ си позволи да пита Ицо Хазарта там ли му е мястото. Той е избран депутат, не назначен като нея. И е избран като водач на листа с повече гласове от лидерите на най-големите партии, а някаква плиткоумна дръжка на микрофон има нахалството да го пита какво прави там. Сигурно защото така са й наредили.

Голямо изчегъртване. Това очакват хората от новите управляващи – и ПП, и БСП, и ИТН, и ДБ. Ако се правят на милостиви, мафиотските структури на ГЕРБ действат деструктивно – и чрез медии, и в министерства, бордове, агенции, местни власти и т. н.

По повод 15-годишнината на ГЕРБ Борисов написал във Фейсбук: „След година на изчегъртване и натиск“, партията издържала. Наглец и лъжец. Едва през лятото имаше слаби опити за изчегъртване. То още не е започвало.

(следва)

На това му викат рецидивист…

 

(От стената на Венци Мицов)

 

Venci Micoff

На това му викат “рецидивист”…

Сега да ви кажа за какво получих 4 дни карцер. Получих го, след като качих скрийншот на дама (от самопрецѐнящите си), която твърдеше, че съм толкова тъп, че е необходимо веднага да се омитам за трижди по-тъпата Швейцария. Именно в този аспект ботовете на политугодния Фейсбук са преценили, че явно контента е произведен от мен, и е кофти.

А аз не съм произвеждал никакъв контент.

Най-тъпото нещо на света е някой да дойде на стената ти, да те кълне като дърта вещица и накрая ти да го отнесеш…

Както и да е. Мен клетите комсомолци от ДБ не ме отказаха да пиша, та някакви антиваксъри ли ще ме откажат…

И така, предупреждавам ви да знаете – възможно е скоро да остана без фейсбук профил. Ако това се случи, съвсем сериозно ще се замисля дали да си правя нов или да приключвам с това упражнение. Вече малко взе да ми писва и освен това не мисля, че е нормална системата на чичо ви Зуки.

– –

(коментари от стената на Венци Мицов по темата)

Zdravko Kostov
След като ядох банана два пъти за съвсем безобидни постове, докладвани от едни розови комсомолци, вече не си правя труда да пускам сериозни неща. Качвам снимки на птички и пчелички….

Miroslav Ivanov
Разчисти си френд листата от досадници и няма да имаш проблеми…

Svetozar Petrov
Начислили са ти тролове, които те докладват. Нормално. Един от малкото си, които говорят свободно и критично.

Mitkoto Tutin
Пълна скръб е вече тоя фесбук, цензура, доносничество и манипулирана информация по техен избор на макс.

Venci Micoff

Едно не може да се оспори – в това народно събрание има готини мацки.
Ох, спрете ми веднага мръсната уста, че не ми се яде нов бан!!!

(следва)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.