Германия: Избирането на канцлер е процедура, която следва строг протокол

Олаф Шолц. Снимка: от тв екрана

Социалдемократът Олаф Шолц ще бъде избран, освен ако не стане изненада, за канцлер на Германия в сряда – малко повече от два месеца след като партията му спечели парламентарните избори в страната.

Избирането и встъпването в длъжност на канцлера отнемат няколко часа, като процедурата се състои от няколко много церемониални етапа – в Бундестага, в двореца „Белвю“, който е официалната резиденция на германския президент, и в канцлерството – три сгради, които са съвсем близо една до друга в самия център на Берлин.

Избирането от Бундестага

Канцлерът, който е третият човек в държавната йерархия след президента на Федералната република и председателя на Бундестага, се избира не директно от германците, а от долната камара на парламента.

Парламентарните групи ще предложат своя фаворит, чиято кандидатура ще бъде представена официално от президента на Републиката.

736-те членове на Бундестага, излъчени на изборите на 26 септември, ще гласуват в специална кабина, конструирана в залата на долната камара на парламента.

След около час резултатът ще бъде обявен и новият канцлер ще бъде поканен от председателката на Бундестага Бербел Бас да заяви дали „признава резултата от гласуването“.
Впоследствие депутатите ще минат един по един, за да поздравят новия канцлер, избран за четири години.

Същинското начало на канцлерския мандат

Веднъж избран, новият ръководител на правителството ще отиде в двореца „Белвю“, в другия край на берлинския парк Тиргартен, където ще бъде приет от президента, който е морален авторитет. Сега постът се заема от социалдемократа Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерът ще представи на президента „акта за назначаването“ си (Ernennungsurkunde) – административен документ, с който се удостоверява официалното начало на мандата му. Министрите, които вече са назначени, също ще получат този „акт“ от държавния глава.

Бог да ми е на помощ

Щом церемонията при президента приключи, канцлерът и министрите ще се върнат в Бундестага, за да положат клетва там. Канцлерът трябва да прочете член 56 от германската конституция и да се закълне, че ще го спазва.

„Кълна се да работя за благото на германския народ, да преумножавам това, което е полезно за него, да го браня от всяко вредно нещо, да спазвам и защитавам конституцията и законите на федерацията, да изпълнявам съвестно задълженията си и да съм справедлив към всички“, гласи този текст.

Пасажът завършва с фразата „Бог да ми е на помощ“. Новият канцлер не е длъжен да я произнесе, въпреки че повечето негови предшественици, включително Ангела Меркел, която е дъщеря на протестантски пастор, са го направили. Министрите също ще положат клетва.

Предаване на правомощията

Процедурата ще приключи с пристигането на новия канцлер в сградата на канцлерството, където ще се проведе церемонията по предаването на правомощията с участието на досегашния канцлер.
След разговор лице в лице досегашният канцлер и неговият приемник ще дадат съвместна пресконференция – събитие, което обикновено се превръща в размяна на любезности. След това досегашният канцлер ще напусне сградата и наследникът му на поста ще заеме новото си работно място.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.