Книгата „Обрязан ли е Супермен?“ спечели конкурса за най-странни заглавия за 2021 г.

Книгата „Обрязан ли е Супермен?“ на Рой Шварц

Книгата на Рой Шварц „Обрязан ли е Супермен?“ спечели хумористичната награда „Диаграм“, която английските книгоиздатели присъждат за най-необичайното, любопитно или странно заглавие на годината, пише „Гардиън“.

Книгата „Обрязан ли е Супермен?“ (Is Superman Circumcised?) на Рой Шварц, публикувана от McFarland & Company, получи 51% от гласовете, подадени в конкурса на „Диаграм“. Тази година гласувалите са над 11 000 души.

Книгата на Шварц е посветена на търсенето на еврейските корени на известния комиксов герой, създаден от еврейския писател имигрант Джери Сийгъл и художника Джо Шустер. Според автора историята за произхода на Супермен повтаря историята на еврейския пророк и законодател Мойсей, силата му е заимствана от великана Самсон, мисията му напомня легендата за голема, а цивилизацията на Криптон се основава на еврейските културни принципи.

Изследването на Супермен се бори усилено, за да победи антологията „Жизненият цикъл на руските неща“ (The Life Cycle of Russian Things) на Bloomsbury. Четири други книги бяха сред останалите участници в краткия списък за 2021 г:

⦁ „Криви за математически любознателните“ (Curves for the Mathematically Curious) от Джулиан Хавил, Princeton University Press;

⦁ „Шапки: една много жестока история“ (Hats: A Very Unnatural History) от Малкълм Смит, Michigan State University Press;

⦁ „Г-н Сулу ме хвана за дупето“ (Mr Sulu Grabbed My Ass) от Питър Дейвид, McFarland & Company;

⦁ „Рефлексии върху повръщането“ (Gag Reflections) от Дара Ловиц и Дейвид Юско, McFarland & Company.

Идеята за наградата „Диаграм“ е предложена през 1978 г.от Брус Робинсън и Тревор Баунфорд от лондонската Diagram Group, когато идват на Франкфуртския панаир на книгата. Наградата е учредена от списание „Бестселър“, което първоначално търси заглавия за номиниране сред книгите, донесени на панаира, и само анкетира участниците. Когато през 1987 г. и 1991 г. не са намерени подходящи книги за наградата, е решено да се разшири кръгът на номинираните и списанието приканва читателите си да изпратят своите любими заглавия.

От 2000 г. насам носителят на наградата не се определя от жури, а от читателите на „Бестселър“. Носителят на наградата „Диаграм“ не получава награда, но онзи, който е номинирал книгата, получава бутилка шампанско или кларет. Първата награда през 1978 г. е присъдена на авторите на сборника Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice (Сборник с материали от Втория международен семинар за голите мишки). Миналата година тя бе присъдена на Грегъри Форт, автор на „Куче, пикаещо край пътеката“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.