Шведската писателка Карин Смирноф ще напише продължение на „Милениум“ на Стиг Ларшон

Карин Смирноф. Снимка: от тв екрана

Шведската писателка Карин Смирноф ще напише нови три тома от сагата „Милениум“ на Стиг Ларшон, които ще бъдат публикувани от издателство „Поларис“ по споразумение с наследниците на Ларшон през следващите години.

Карин Смирноф, шведска журналистка, дебютира с романа „Моят брат”, който вече е публикуван на шведски език от издателство „Поларис“: той е особено добре приет от критиката, преведен е на 11 езика и скоро ще бъде адаптиран в сериал.

Както казва самата авторка пред в. „Дагенс Нюхетер“, тя възнамерява да „вдъхне живот на духа на Стиг Ларшон”, като посочва, че действието ще се развива в Северна Швеция.

След излизането на „Моят брат“ в Швеция Смирноф публикува още няколко книги: тя ще преустанови личната си работа, докато напише следващите три тома на „Милениум”, чиито дати на излизане все още не са известни.

„Мъжете, които мразеха жените”, „ Момичето, което си играеше с огъня” и „Взривената въздушна кула“, издадени у нас от „Колибри“, утвърждават доминацията на скандинавската криминална литература на пазара през 2000-те години. Те се превръщат в огромен посмъртен успех на шведа Стиг Ларшон.

През 2013 г. шведското издателство „Норстед“, което вече е издател на оригиналните романи, обявява нова трилогия, поверена на автора Давид Лагеркранс. Той написва „Онова, което не ме убива“, „Мъжът, който търсеше сянката си” и „Тя, която трябваше да умре” (също издадени от „Колибри“).

По данни на Моглиден сагата „Милениум” е продадена в над 100 милиона екземпляра в 50 страни. Този месец „Колибри“ преиздаде трилогията на Стиг Ларшон в ново оформление.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.