След разговорите Путин – Байдън: Геополитическите рискове остават

Виртуалната среща Байдън-Путин. Снимка: kremlin.ru

Разговорите между Владимир Путин и Джо Байдън чрез видеовръзка продължиха два часа. Съдейки по прессъобщенията от Кремъл и Белия дом и последвалите коментари на американски официални лица, президентите не са постигнали конкретни договорености, пише The Bell.
Видеоразговорът на Владимир Путин с Джо Байдън започна почти без закъснение, в 18:07 ч. московско време, и продължи точно два часа. Според репортери от Кремъл Путин е преговарял сам, без помощници. Байдън беше придружен от държавния секретар Антъни Блинкен и неговия заместник Виктория Нюланд, както и от съветника по националната сигурност Джейк Съливан и неговия заместник за Русия Ерик Грийн.
Разговорите се проведоха при закрити врати, като публично беше показан само един поздрав. Байдън изрази съжаление, че двамата с Путин не са се видели на срещата на върха на Г-20 (Байдън пристигна лично, а Путин говори чрез видеовръзка), и изрази надежда, че следващата среща ще бъде на четири очи.
За разлика от предишните разговори, официалните прессъобщения на двете страни бяха изключително кратки.
Белият дом се ограничи до един параграф, от който е трудно да се направят изводи за атмосферата на разговорите. „Байдън изрази загриженост от военното струпване на Русия по границата с Украйна и даде да се разбере, че САЩ и съюзниците ще отговорят на военната ескалация със силни икономически и други мерки“, се казва в съобщението.
Прессъобщението на Кремъл дойде два часа и половина след приключването на разговорите и беше малко по-конкретно. В него се казва, че Путин е казал на Байдън за „деструктивната линия“ и „провокациите“ на Киев, а Байдън е отговорил, като е говорил за „предполагаемото „заплашително“ естество на придвижването на руските войски в близост до украинските граници“ и е припомнил санкциите, които САЩ и техните съюзници са готови да наложат в случай на по-нататъшна ескалация.
Путин контрира, че именно НАТО „прави опасни опити да завладее украинска територия и да изгради военен потенциал в близост до нашите граници“, и заяви, че Русия се интересува от получаването на надеждни, юридически документирани гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток. „Лидерите се споразумяха да инструктират своите представители да започнат консултации по същество по тези чувствителни въпроси“, се казва в съобщението за медиите.
Късно вечерта разговорите бяха коментирани първо от Виктория Нюланд (на изслушване в Конгреса) и от Джей Съливан (на специален брифинг). Коментарите и на двамата показват, че Байдън е предупредил Путин за строги санкции в случай на нахлуване в Украйна.
Там също не бяха направени изявления за конкретни договорености. „Все още не сме сигурни, че Владимир Путин е решил да продължи напред. Президентът Байдън му изложи последствията и алтернативния път – решаване на проблема чрез дипломация“, каза Съливан. Въпреки това Байдън не е поел ангажимент пред Путин, че Украйна ще остане извън НАТО, каза той. Нюланд добави, че Байдън е казал, че никой няма право да диктува на алианса кой да бъде приет в него.
В навечерието на разговорите повечето анализатори прогнозираха, че няма да има конкретно споразумение – основното искане на Русия за официално отхвърляне на придвижването на НАТО на изток и неприемането на Украйна в алианса беше невъзможно за Байдън.
Сигурността, на която всички се надяваха, не дойде от разговорите на Владимир Путин с Джо Байдън. Това означава, че геополитическите рискове остават.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.