Социалдемократът Олаф Шолц повежда Германия в епохата след Меркел

Олаф Шолц. Снимка: от тв екрана

Германските законодатели избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер днес, с което сложиха край на продължилото 16 години консервативно управление на Ангела Меркел и проправиха път за проевропейско коалиционно правителство, което се зарече да увеличи зелените инвестиции.

За кандидатурата на 63-годишния Шолц, бивш вицеканцлер и министър на финансите в отиващото си правителство на Меркел, днес гласуваха 395 от общо 707 подали глас членове на Бундестага, съобщи председателката на долната камара на германския парламент Бербел Бас. Неговата трипартийна коалиция държи 416 от общо 736 депутатски места в долната камара на парламента.

Шолц, който носеше маска в пленарната зала, помаха на законодателите, които го поздравиха с овации. Той получи букети от цветя и кошница с ябълки от лидерите на парламентарните групи.

По-късно в сряда Олаф Шолц беше официално назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, а след това се върна в парламента, за да положи клетва. Новият канцлер, който няма религиозна принадлежност, пропусна незадължителната фраза „да ми помага Бог“ от клетвата си, както направи и предшественикът на Меркел – Герхард Шрьодер.

Следобед Меркел ще му предаде канцлерския пост и той официално ще стане новият лидер на най-голямата европейска икономика, която трябва да се справя с тежка четвърта вълна на коронавирусни инфекции и с предизвикателства, отправени от авторитарни режими към демократичния световен ред.

Със своя прагматичен и прям подход, Шолц се представя за естествения наследник на Меркел и за сигурен избор за лидер на Германия, който да посрещне предизвикателства, вариращи от справяне с климатичната криза до отношенията с по-конфронтационно настроената Русия и по-силно отстояващия позициите си Китай.

Шолц ще бъде начело на безпрецедентна на федерално ниво тройна управляваща коалиция, в която влизат социалдемократите, привържениците на по-големи разходи Зелени и по-консервативните във фискално отношение Свободните демократи. Тези три партии в миналото бяха смятани за малко вероятни политически съюзници.

Шолц е опитен преговарящ и ветеран в политиката, който като генерален секретар на Германската социалдемократическа партия от 2002 г. до 2004 г. защитаваше предизвикващите полемики пазарни реформи и съкращения на социалните помощи на правителството на бившия канцлер Герхард Шрьодер.

Министър на труда от 2007 г до 2009 г. в първата управляваща коалиция на Меркел, Шолц настояваше за щедра схема за краткосрочна работа, известна под името „Курцарбайт“, благодарение на която милиони работници бяха предпазени от последиците на световната финансова криза.

След като беше кмет на град Хамбург в северната част на Германия от 2011 г. до 2018 г., Шолц се завърна в Берлин като финансов министър на Меркел. В тази си роля той премахна целта за балансиран бюджет и позволи тегленето на рекордни нови заеми, за да защити компании и служители от последиците на коронавирусната пандемия.

На европейско ниво той работеше в тясно сътрудничество с Франция и убеди Меркел да подкрепи финансиран с дълг европейски Фонд за възстановяване на стойност 800 милиарда евро за подпомагане на страните членки на ЕС, най тежко пострадали от коронавируса.

Олаф Шолц постигна нещо, което мнозина мислеха, че не би могъл

Социалдемократът ветеран Олаф Шолц, който се слави като надеждна фигура в управлението, поема ръководството на най-голямата икономика в Европа и ще води Германия като канцлер в епохата след Меркел, пише ДПА.

63-годишният Шолц наследява консервативната лидерка Ангела Меркел благодарение на проведената по-рано тази година предизборна кампания, съсредоточена върху личната му популярност сред избирателите, което даде предимство на неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) пред нейните консервативни съперници.

Мнозина обаче твърдят, че в основата на победата на Шолц стои дългогодишната му решителност да стане канцлер, което се проявява и в добрата му физическа форма. Невъзмутимият умерен политик, който доста спортува и не пие алкохол, беше също толкова самодисциплиниран, колкото стабилна беше предизборната му кампания.

Той спокойно понесе критиките преди и след изборите и продължава да отказва да бъде въвличан в разгорещени дебати – било с други политици или с медиите, което според наблюдатели много прилича на подхода на самата Меркел.

„Аз съм кандидат за канцлер, а не водещ на цирково представление“, каза той.

Със сигурност той ще бъде подложен на проверка още от началото: пандемията от коронавируса вече изисква действия от новосформираното му коалиционно правителство, включващо три партии, които никога не са управлявали заедно на национално ниво.

Популярността на Шолц отчасти се дължи на факта, че той се превърна в лице на политиката за отпускане на милиарди евро за справяне с кризата с коронавируса. За големия пакет от финансови мерки в тази насока той каза, че са „усилието“, необходимо, за да бъде измъкната най-голямата икономика в Европа от рецесията.

Макар че е започнал политическата си кариера от крайната левица, твърдо умереният сега Шолц също така ще трябва да контролира по-левите членове на своята партия през следващите четири години.

Той се присъединява към ГСДП през 1975 г., а през 1998 г. за първи път е избран в Бундестага – долната камара на националния парламент.

През 2002 г. става генерален секретар на ГСДП за двегодишен мандат, по време на който получава прозвището „Шолцомат“, защото говорел като робот, когато се опитвал да обясни широкообхватните трудови и социални реформи, предложени от бившия канцлер от ГСДП Герхард Шрьодер, пред една на моменти скептична общественост.

Шолц, който е адвокат по професия, стана през 2007 г. министър на труда и социалната политика в първото коалиционно правителство на Меркел с ГСДП.

Четири години по-късно той отиде в Хамбург, където стана кмет на града. Управлението му там беше помрачено през 2017 г. от съпроводени с насилие демонстрации на антикапиталисти, протестиращи против срещата на върха на Г-20.

Шолц се превърна в спокойното лице на партия в криза след парламентарните избори през 2017 г., включително като беше за два месеца временен лидер на ГСДП.

Новият канцлер на Германия, който е известен като работохолик, и неговата съпруга Брита Ернст почти не се занимават с друго освен с политика, казват наблюдатели. Ернст е министър на образованието на провинция Бранденбург от 2017 г. Двойката няма деца.

В първата издадена биография на Шолц, озаглавена „Олаф Шолц – пътят към властта“, написана от Ларс Хайдер, той е описан като човек, който почти не понася да се изтъква или да говори общи приказки, а знае, че иска да бъде канцлер, и не се отклонява от тази цел въпреки съмненията на останалите.

„Всеки, който иска лидерство от мен, ще го получи“, каза той веднъж в интервю.

Очакванията към новия канцлер на Германия са наистина големи предвид страховете, че неизпитаната му трипартийна коалиция ще се разклати, когато нещата опрат до решително лидерство – сфера, в която Меркел имаше значителен успех през последните 16 години.

Допитване: Шолц ще остане на поста не повече от един мандат

Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването в длъжност на новия канцлер на ФРГ Олаф Шолц, смятат, че той ще остане на поста само един мандат, сочат данни от проучването на социологическата агенция ЮГав, направено по поръчка на ДПА и оповестени днес.

Двадесет процента от анкетираните очакват „светофарната“ коалиция на Германската социалдемокатическа партия, „Зелените“ и Свободната демократическа партия начело с политик от ГСДП да се разпадне преди следващите избори. 44 на сто смятат, че Шолц ще остане на поста четири години, но няма да бъде преизбран и само 16 процента очакват Шолц да получи и втори мандат. Едва 1,3 на сто от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкова дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години.

Шейсет и три годишният Шолц няколко пъти е казвал, че разглежда своята трипартийна коалиция като дългосрочен проект, простиращ се отвъд настоящия мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при управлението на Меркел, Шолц обеща да се справи смело с предстоящите предизвикателства и каза, че „Германия може да полети“.

Но под една четвърт от германците (22 на сто) очакват големи промени, според ЮГав. Общо 51 процента вярват, че „светофарната“ коалиция няма да донесе големи промени в страната, а 16 на сто не очакват никакви промени. Единадесет процента нямат мнение.

Отчетливо мнозинство от 55 на сто от анкетираните са удовлетворени от работата на Меркел като канцлер. Само 38 процента от участвалите в допитването не са доволни, а 7 на сто не са дали мнение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.