Всички котки са психопати, установиха учени

Снимка: e-vestnik

Смятаме, че котките имат различни характери – от любвеобилни и плахи до независими и дори агресивни. Учени от Великобритания обаче откриха, че всички котки, независимо от темперамента им, са психопати. Това е нормално за животните, тъй като техните предци са били диви хищници. За да се оцелее в дивата природа, леката лудост е идеална.

За да направят тези изводи, учени от Ливърпулския университет изследват хиляди домашни котки. Въз основа на тези проучвания е създаден въпросник от 46 точки. Той може да се използва за анализ на поведението на животните. Въпросникът включва твърдения, които трябва да бъдат подчертани, ако са верни. Те изглеждат така: „Моята котка измъчва плячката си и не я убива веднага“ или „Моята котка мяука силно без причина“, „Котката ми търчи из къщата без видима причина“, „Котката ми се крие и скача върху хората иззад ъгъла“ и т.н..

В теста има и въпроси, свързани с агресията към хора. „Смятаме, че както всяка друга личностна характеристика, психопатията се намира в континуум, в който някои котки имат по-високи резултати от други. Вероятно всички котки са психопати, защото някога това е било полезно за техните предци за добиването на храна, завземането на територии и размножаването.“

Така смята зоопсихологът Ребека Евънс, която ръководи научното изследване. Тестът, наречен CAT-Tri+, може да се смята за най-точния инструмент за определяне на характера на котката. Евънс казва, че поведенческите проблеми са причина за 38% от случаите на изоставяне на котки.

Неуравновесеноста, която е нормална за тези животни, плаши хората. Ребека Евънс твърди, че поради тази причина евтаназията е станала водеща причина за смъртта на домашните котки. Тестването може да се използва от собствениците или ветеринарните лекари за идентифициране на нежелано поведение. Това ще позволи да се направят подобрения в средата за котките, които да отговарят на тяхната индивидуалност. При това изследователите специално подчертават, че не бива да преценяваме котката като човек.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.