Наистина ли Русия иска да нахлуе в Украйна?

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ

НАТО, САЩ и европейците обвиняват Русия от седмици насам, че се кани да завладее Украйна, което Москва отрича. В контекста на словесната война, заплахите с ответни мерки и неотдавнашната виртуална среща на върха Джо Байдън – Владимир Путин предлагаме четири въпроса, отразяващи същността на кризата.

Има ли реален риск от нахлуване?

Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че е струпала десетки хиляди военнослужещи по границата с Украйна, подготвяйки нахлуване в страната, което според украинското военно командване може да стане още в края на януари.

Москва нарече рутинно това разполагане на войски. „Всичко, което прави Русия, се прави на територията на Руската федерация“, отсече пак в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Експерти се питат осъществимо ли е настъпление с оглед идването на характерната за региона тежка зима и качествата на украинската армия, калена в над седемгодишния конфликт с проруските сепаратисти от източните региони.

Това означава, че евентуалният сблъсък между руски и украински сили може да доведе до неприемливи човешки жертви и финансови щети.

През април Москва вече беше струпала близо стохилядна войска на границата, подхранвайки първите страхове от нахлуване, които обаче не се оправдаха.

При все това Кремъл и неговата армия са способни да действат твърде бързо, както при анексията на Крим през 2014 г. или в течение на седемте години, откакто подкрепят проруските сепаратисти в украинския Изток.

Освен това, през 2008 г. руската армия за пет дни премаза грузинската, понечила да си възвърне сепаратисткия регион Южна осетия.

Какво иска Путин?

Москва неспирно припомня за „червените си линии“ и подчертава, че Украйна опасно ги наближава, като развръща турски военни дронове, потвърждава отново амбицията си за членство в НАТО и отправя искания за повече западни оръжия.

По време на разговора си с Джо Байдън във вторник Владимир Путин настоя за „юридически гаранции“, изключващи възможността Украйна да влезе в алианса. Той обвинява Запада, че е нарушил обещанието си от края на студената война да не разширява НАТО в източна посока.

„Русия води мирна външна политика, но има право да гарантира сигурността си“, заяви в сряда руският президент, според когото би било „престъпно“ Русия да остави НАТО да се приближи, без да реагира. Кремъл осъжда и подновената активност на НАТО в зоната на Черно море.

Същевременно обаче Москва се стреми да възстанови диалога с Вашингтон по ключови въпроси като стратегическата стабилност и иранската ядрена програма, затвърждавайки статута си на силна държава. И да разиграе в тази дипломатическа игра напрежението около Украйна. Между другото, Владимир Путин оцени като „конструктивни“ контактите си с Байдън.

Ами САЩ?

По време на разговора между тях и след него американският президент заплаши руския с „невиждани“ санкции в случай на нападение срещу Украйна. Вашингтон изрази и готовност да засили военното си присъствие в Източна Европа. Но при това Байдън отхвърли възможността да изпрати американски войски в подкрепа на украинците.

Нищо не го задължава да направи това: Киев не е член на НАТО – организация, чиито участници са длъжни взаимно да се подпомагат в случай на нападение.

Вашингтон, както и европейците, неведнъж впрочем ясно заявиха, че приемането на Киев в Северноатлантическия съюз не е на дневен ред. Изявления, които силно подразниха Украйна.

Накрая, Вашингтон се стреми и да съживи сътрудничеството с Русия по въпроси, чийто мащаб надхвърля проблема с Украйна – по-специално в разоръжаването и кибернетичната сигурност.

А как стоят нещата на терена?

Ситуацията на фронта в Украйна – страна, разкъсвана от конфликта между Киев и проруските сепаратисти, започнал през 2014 г., – е напрегната, но не изглежда много да се е влошила през последните седмици.

„Случаите на нарушаване на примирието, докладвани през последните две седмици, са по-малко от тези през двете седмици преди това“, съобщи в сряда Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), но изрази „загриженост“ във връзка с напрежението.

Колкото до Русия, десетки хиляди нейни военни наистина са разположени недалеч от Украйна, но голяма част от тях са там от пролетта и от предишен период на напрежение.

Цяла есен Киев дори смекчаваше американските твърдения, че Москва подготвя ескалация; накрая обаче застана зад тези обвинения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.