Би Би Си: Бял мъж с тъмна кожа и черно окосмяване на лицето ръгал с нож…

Фейсбук автоматично регистрира нарушенията на своите „стандарти на общността“, чрез засичане на забранени думи, които могат да се тълкуват като „насилие“ (violence) или „реч на омразата“ (hate speech) и др.

Затова тук публикуваме коментари от Фейсбук, които са били изтрити през последните дни или авторите им са наказани с блокиране на профила за определен период. Също така и коментари, които не са изтрити, но само поради причина, че не са докладвани от възмутени или злонамерени потребители. При докладване, нарушението се регистрира автоматично по думи, като Фейсбук не различава ирония, хумор, пародия или цитат като пример за нещо.

***

Изтрит статус за особения начин на изразяваме в съвременната журналистика – новина от Би Би Си:

Irini Zikidis
Какво нещо е животът, приятели. Ту сняг вали декември, изненадвайки всички, ту статуси изчезват, докладвани от будни граждани, ту „бели мъже с тъмна кожа“ ръгат с нож в супермаркети.

„The attacker is described as a white male with dark skin and black facial hair, of stocky build.“ (BBC виж тук – https://www.bbc.com/news/uk-england-leeds-59562252)

„Нападателят е описан като бял мъж с тъмна кожа и черно окосмяване по лицето, с набито телосложение.“

Накрая ще вземе да се окаже, че живеем в чудесни времена, в които е по-неприемливо да споменеш произхода на извършителя, отколкото да наръгаш някого с нож.
Ако не се видим 30 дни – Весели празници!

***

Коледно: Христос родил от Мохамед

Neli Dimitrova

Става все по-извратено и все по-цинично!
Но няма да стане ширпотреба. Ганьо има набито око за подробностите. 😉

Рисунка, разпространена из социалните мрежи преди Коледа.

Ивайло Симеонов
Много е тъпо, грозно и ………..нямам думи.

Васил Димитров
Ужас този дето го е направил трябва да 🔥 на клада.
Милка Рабаджийска
Не, не който го е направил.
Който е в услуга на мигрантите. Всички знаем кой ги покани..

Kina Koleva
Нямам думи, ужас. Този, който е, да ходи в ада.

Ивайло Симеонов
Не знам вие какво виждате, аз виждам, че Мооамед е направил дете на Христос. ПОЗОР.

Neli Dimitrova
Какво толкова, Мохамед се е сдобил с дете от джендър, който се е оказал плодовит след „непорочното зачатие“. Кръстили го Христос за по-голяма автентичност.

Lilia Kostova
Нали знаете за Антихриста от Края на дните? Ето го, тук е…

Bob Fos
Щом папата се възмути… Смятай… 😈
(Бел. ред. – Европейската комисия предложи да замени термина „коледен сезон“ и „Коледа“ с предполагаемо по-неутрални термини като „празничен сезон“ и „празници“.
Папа Франциск осъди идеята: „През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това…“
„Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, казва папата. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, описа случая като опит за „унищожаване на нашите корени, християнското измерение на нашата Европа“).

Гугъл въведе термина „сезонни празници“ вместо Коледни празници още преди Европейската комисия.

***
Когато цигарите се смятаха за полезни за бременните жени

Ivan Bakalov

От времето, когато цигарите са смятани за безвредни и рекламите им са навсякъде, включително с бременни жени. Надписът вляво гласи: „Мекият вкус привлича бъдещите майки“. Реклама на „Уинстън“ показва предимството за бременни жени. Надписите гласят „Вкусът не е единствената причина да пуша“, работата била „win-win-win“ – тройно печелиш – „лесна работа“ (тоест, ще роди лесно), „по-слабо бебе“, и „пълен аромат на „Уинстън“.

Реклама на „Уинстън“ показва предимството за бременни жени. Надписите гласят „Вкусът не е единствената причина да пуша“, работата била „win-win-win“ – тройно печелиш – „лесна работа“ (тоест, ще роди лесно), „по-слабо бебе“, и „пълен аромат на „Уинстън“.
Реклама на някогашна марка цигари с надпис „Мекият вкус привлича бъдещите майки“. Има и цели серии реклами на цигари, свързани със спорта, елегантна фигура и върхова форма, благодарение на пушенето. „Лъки страйк“ се рекламира като средство за отслабване.

Има и цели серии реклами на цигари, свързани със спорта, елегантна фигура и върхова форма, благодарение на пушенето. „Лъки страйк“ се рекламира като средство за отслабване. В рекламите пишат за технологията за обработване на тютюна – „Твоята защита на гърлото – срещу дразнене – срещу кашлица“.
Такива реклами на най-различни марки цигари се намират из сайтове с ретро снимки.
ПП. Впрочем, махам картинките, защото Фейса ще ме блокира пак.

***

Блага поезия от разкошни поети

ОТ ХАРВАРД СЕ ЗАВЪРНА КИРО

Навън проливен дъжд валеше
Асен нагъваше спанак
Корнелия коза доеше
А Таско сръбваше коняк

Отнейде Наско генерала
Се появи с бутилка квас
А Бойко тичаше в квартала
И мляскаше филия с мас

И от Мадан пристигна Боби
Министър щял да е зелен
Умряха хиляди микроби
А аз съм истински кретен

Сланинка Тошко си наряза
Наля си в чашка калвадос
Изрита той Чорбанов в таза
И тръгна сам за Барбадос

Тогава в миг пристигна Цона
И взе да пее на фалцет
Мангъров се обеси в хола
А Мирчев хапваше пастет

В една пекарна на Савини
Пристигна Христо Иванов
Поръча тофу със маслини
И пръдна тихичко, с любов

От Харвард се завърна Киро
Извади своя пистолет
Отвори си бутилка вино
И гръмна бъдещия кмет

А някъде далеч, във мрака
Стоян похапна дроб сърма
След туй продаде си далака
И тури нова дограма…

(Стихотворението още не е изтрито от групата „Блага поезия от разкошни поети“, макар че влиза в категориите „реч на омразата“ и „насилие“ според изискванията на Фейсбук. Ако бъде докладвано от читатели, ще го изтрият веднага. Алгоритмите не различават хумор, ирония, пародия или цитат)

***

Venci Micoff

Не бе, хейта по Хазарта вече наистна ме кара да се отчайвам.
А бе, аланкоолу (тенк ю, проф. Вучков), ако Хазарта се о*ка, плюйте го, търсете му отговорност.
Но да ми обяснявате, че в парламента имало място само за зомбита с костюми, задължително с професии юрист, инженер и икономист, при това ако може да приличат всички на Вълко Червенков, то имам лоша новина за вас.

И лошата новина я е написал поета Ани Илков:

“Августин Блаженний
Сочи върха пак
И вика:
А вий…
Вий сте идиоти”

PS. Не съм адвокат на Хазарта, но съм му колега – музикант. По същия начин някога защитих и Калин Вельов, без значение, че той е от партия, която органически не понасям. И ще защитавам всеки, който излиза от малоумните ви клишета. Бленувате партийни секретари? Марш към КНДР! Там има много.
(бел. ред. – авторът е от най-редовно наказваните от Фейсбук, защото има много врагове в социалната мрежа, които се дразнят от постовете му. В почти всеки негов пост троловете и злонамерените могат да намерят някоя дума, за която да го докладват, в случая „идиот“ и др., независимо от контекста)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.