Последните дни на Тръмп в Белия дом: Подготвял ли е преврат?

Разследването на събитията от 6 януари повдига завесата над края на мандата

Доналд Тръмп. Снимка от тв екрана

Няколко книги и една комисия в Конгреса искат да хвърлят светлина върху последните седмици от президентския мандат на Доналд Тръмп и все по-ясно да очертаят голямата опасност, в която се е озовала американската демокрация.

Комисията на Камарата на представителите, разследваща събитията на Капитолия на 6 януари 2021 г., затяга хватката си около бившия президент и неговите приближени.

През изминалата седмица апелативен съд във Вашингтон постанови, че Доналд Тръмп не може да се позовава на президентските си привилегии, за да блокира предаването на тази комисия на записи от вътрешните комуникации на Белия дом.

Бившият шеф на канцеларията на Тръмп Марк Медоус, както и други бивши негови сътрудници, са заплашени с наказателно преследване заради отказ да сътрудничат на тази комисия.

Конгресмените вече са разпитали 300 свидетели. В центъра на разследването са маневрите на Доналд Тръмп за промяна на резултата от изборите през ноември 2020 г. и възможността те да представляват опит за преврат. АФП се връща към тези съдбоносни седмици.

Тръмп е убеден, че може да остане в Белия дом

Оспорването на резултатите от изборите на 3 ноември, които дадоха победата на Джо Байдън, не е било просто поза от страна на загубилия, а основен компонент на обмислената стратегия за запазване на властта.

Тази стратегия бързо се е фокусирала върху церемонията по обявяване на изборните резултати от вицепрезидента Майк Пенс пред Конгреса – нещо, което по принцип е чиста формалност.

От средата на декември адвокатът Джон Истман е разработвал за Доналд Тръмп детайлен план за използване на вратички в закона за преброяването на изборните гласове и блокирането на влизането на Джо Байдън в Белия дом.

Поставен под натиск, Майк Пенс се е консултирал с Дан Куейл, бивш вицепрезидент на Джордж Буш-старши, който го е уверил, че няма поле за юридически маневри и той трябва да утвърди победата на Джо Байдън.

„Не можете да си представите в какво положение съм поставен“, казал тогава Майк Пенс според книгата „Опасност“ на журналистите Боб Удуърд и Робърт Коста и добавил: „Други смятат, че притежавам тази власт“.

В един хотел във Вашингтон на 5 и 6 януари е бил създаден „кризисен щаб“ – стратегическо звено от съветници, сред които е бил и крайнодесният Стив Банън. Контактите им с Белия дом са били чести.

В ЦРУ и Пентагона се страхували от преврат

Отказът на Доналд Тръмп да признае поражението си е породило опасения, че той ще използва армията, за да остане на власт. От мисълта, той може да започне война с тази цел, военните и разузнаването са ги побивали тръпки.

Книгата „Опасност“ разказва за разговор между шефа на ЦРУ Джина Хаспел и началника на генералния щаб Марк Мили няколко дни след изборите на 3 ноември. „Направо вървяхме към преврат, подклаждан от десницата. Това е чиста лудост“, казала тогава най-високопоставената представителка на разузнаването. Тази ситуация дала още много поводите за безпокойство в дните преди 6 януари.

Страх от конфликт

Подобно на „Опасност“ книгата „Предателство“ на журналиста от телевизия Ей Би Си Джонатан Карл разказва за плановете на Доналд Тръмп да нанесе удар на Иран в последните седмици от мандата му и усилията на неговите съветници и министри, включително на новоназначения министър на отбраната Крис Милър, да го разубедят.

Китай също е бил обезпокоен от непредсказуемостта на американския президент в тези бурни седмици. Дотолкова, че генерал Мили е решил в края на октомври да се обади на китайския си колега, за да го успокои и да попречи китайските опасения да доведат до военна ескалация.

„Искам да ви уверя, че правителството на САЩ е стабилно“, казал той на генерал Ли Цзочън и е добавил: „Няма да ви атакуваме или да извършваме военни операции срещу вас“. Два месеца Мили отново ще каже: „Демокрацията понякога преминава през сътресения“.

Отстраняване на Тръмп от власт?

След шока от щурма на Капитолия на 6 януари няколко представители на републиканците, включително членове на правителството, проучиха конституционните механизми за отстраняването от власт на Доналд Тръмп.

Напразно. Майк Пенс най-накрая утвърди победата на Джо Байдън в нощта на 6 срещу 7 януари, след като участниците в размириците бяха изведени от Капитолия и спокойствието в американската столица бе възстановено. Отказа обаче да разгледа институционалните механизми, които биха направили възможно свалянето на президента от власт.

Тогава председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси се обади на генерал Марк Мили, за да го помоли да попречи на един „нестабилен президент“ да натисне ядреното копче – разговор, който тя веднага оповести публично.

„Ядрените копчета са защитени“, така отговорил генералът според книгата „Опасност“. „Мога да ви уверя, че това няма да се случи“, добавил той.

Тогава генерал Мили събрал висшите американски офицери. Гледайки ги право в очите, ги помолил всяка заповед на Доналд Тръмп първо да бъде доведена до знанието му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.