Как Полша проигра шансовете си да получи милиарди по плана на ЕС за възстановяване

Еврокомисарят по правосъдие се е сблъскал с „брутално“ отношение миналия месец във Варшава, каза член на неговата делегация, разказвайки за разговорите по спора за независимостта на полската съдебна система, блокирал милиарди евро икономическа помощ.

Във внимателно режисирана медийна изява полският министър на правосъдието Збигнев Жобро подари на комисаря Дидие Рейндерс снимки от развалините на Варшава, намеквайки, че Европа има дълга история на несправедливо отношение към Полша.

Войнствената позиция на Полша на срещата зачеркна надеждите за споразумение, което би помогнало за деблокирането на 36 милиарда евро, които да стимулират възстановяването на Полша след пандемията, казаха за Ройтерс източници. „След визитата екипът беше посърнал. Положението е трудно“, каза за Ройтерс член на делегацията. „Това е малко депресиращо“, добави той.

Източник, близък до Жобро, каза, че Рейндерс несъмнено е бил „шокиран“ от позицията на Варшава. „Позициите не се сближиха“, каза източникът и добави, че надеждите на Брюксел, че Полша ще отстъпи на тази среща са се оказали погрешни.

Блокът обвинява управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) в политическа намеса в съдебната система в нарушение на законите на ЕС и казва, че трябва да бъде премахната системата за дисциплиниране на съдиите, която вече бе отхвърлена от Съда на Европейския съюз. Варшава настоява, че промените в съдебната система са необходими за засилването на нейната ефективност и отстраняването на останките от комунистическата епоха.

Този спор е част от по-общо противопоставяне заради неспазването на демократичните стандарти, което включва още правата на жените и свободата на медиите.

Въпреки това ПиС запазва солидната си подкрепа в Полша, където след идването си на власт през 2015 г. увеличава социалните разходи. Нейната националистическа и евроскептична реторика се приема добре от поляците от работническата и ниската средна класа извън големите градове.

Все още не е ясно кога и как Варшава ще промени Дисциплинарната си камара към Върховния съд по начин, който да удовлетвори Европейската комисия в Брюксел, и да позволи изплащането на фондовете за възстановяване от ковид.

„Най-силният аргумент на ЕС са огромната купчина пари, която контролира [председателката на Комисията Урсула] фон дер Лайен и които тя няма да освободи, докато положението не се промени“, каза членът на делегацията. Помолена да коментира положението, пресслужбата на полското правителство, не спомена Дисциплинарната камара, а каза, че разговорите на Варшава с Комисията са се доближили до компромис, който би позволил отпускането на парите.

След посещението си във Варшава Рейндерс заяви, че не е получил отговор на въпросите си за това как Полша възнамерява да се съобрази с решението на Съда на ЕС за Дисциплинарната камара. А Комисията каза, че преговорите продължават.

След визитата на Рейндерс две други събития подкопаха допълнително шансовете за бърз изход от противопоставянето. Първо, в Германия, най-могъщата страна в съюза, има нова управляваща коалиция, която дава знаци за по-твърда линия срещу отстъпленията от демокрацията в ЕС в сравнение с бившия десноцентристки канцлер Ангела Меркел.

Второто е правно становище на генералната адвокатура на Европейския съд, което почти осуетява опитите на Полша и Унгария да блокират новия инструмент, който ще орязва еврофондовете за страните, нарушаващи демократичните правила на ЕС.

Освен фондовете за възстановяване от ковид Полша рискува да загуби и парите, предназначени за нея в бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. от 1,1 трилиона евро.

Засега обаче високопоставени представители на изпълнителната власт на съюза казват, че ако не смени курса, Полша няма да получи грантовете и евтините кредити, които вече се разпределят между повечето други страни членки, за да се подпомогне възстановяването от пандемията.

„Малко вероятно е да можем да приключим тази работа (одобряването на полския национален план за възстановяване и отпускането на средствата) до края на годината“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдас Домбровскис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.