Има ли връзка между торнадата и климатичните промени?

Куче се прибира с чувал храна след урагана в гр. Синтън, Тексас. Снимка: видеокадър

Климатичните промени ли са причината за катастрофалните торнада, които засегнаха Съединените щати този уикенд? Макар че е възможно условията за тяхното образуване наистина да са се повлияли от затоплянето, учените се изказват много предпазливо по въпроса дали има директна връзка.

Тази година бе установена такава между климатичните промени, от една страна, и топлинната вълна в северозападната част на САЩ и наводненията в Германия и Белгия, от друга. Торнадото обаче е едно най-трудните за изучаване явления.

„През последните десетилетия наблюдаваме тенденция на все повече условия, които благоприятстват“ образуването на торнада „в Средния Запад и в Югоизтока“ на Съединените щати, обяснява за Франс прес Джон Алън, климатолог от Централния Мичигански университет. „И тази тенденция е по-силна през зимата“, отбелязва той.

Въпреки това „би било подвеждащо да приписваме тези явления на климатичните промени“, изтъква Алън.

Джеймс Елснър, преподавател по климатология в Университета на щата Флорида, прави красноречиво сравнение: макар че има тенденция мъглата да увеличава броя на автомобилните катастрофи, причината за определена катастрофа, която се е случила, когато е имало мъгла, може да е съвсем различна.

За да разберем каква е причината, е необходимо проучване: на практика се наблюдава истински бум на „приписване“ на екстремни явления на климатичните промени. Едно такова изследване обаче ще отнеме време.

Докато чакаме, бихме ли могли поне да кажем, че климатичните промени, като създават благоприятни условия, ще увеличат броя на торнадата в бъдеще?

„Доказателствата изглежда сочат в тази посока. Не съм сигурен обаче дали на този етап може да направим категоричен извод“, казва Джон Алън пред агенцията.

В последния експертен доклад на ООН за климата от август се подчертава, че твърденията за връзка между климатичните промени и локални явления като торнадата „не заслужават много голямо доверие“. Това се отнася както за „наблюдаваните тенденции“, така и за „прогнозите“.

Какви са наблюдаваните промени?

Средният брой на торнадата за една година в САЩ, където повечето от тях се случват през пролетта, не се е увеличил през последните години: той е около 1300.

„През повечето месеци дори се наблюдава спад“, казва Джеф Трап, който оглавява катедрата по атмосферни науки в Илинойския университет.

„Изключенията са месеците декември и януари, през които има нарастване на броя на торнадата през последните 30-40 години“, изтъква той. Увеличението се наблюдава най-вече в южната част на САЩ, което е в унисон с „обяснение, което би било свързано с климатичните промени“.

Всъщност двете предпоставки, необходими за образуването на торнадо, са горещ и сух въздух близо до почвата и ветрове, които духат в противоположни посоки и на различни височини (вертикално разместване на въздуха).

Сега наблюдаваме „по-голяма вероятност за топли дни през студен период, което може да допринесе за образуването на бури и торнада“, заявява Джеф Трап.

Освен това торнадата изглежда се концентрират в по-малък брой дни. Когато се образуват, „има тенденция да са няколко“ по едно и също време, обяснява Киара Лепор, изследователка от Колумбийския университет. И „това има последици под формата на щети“, подчертава тя.

Учените констатират също така географско плъзгане на изток спрямо зоната в Съединените щати, наричана „алея на торнадата“. Торнадата се изместват към Арканзас, Мисисипи и Тенеси – и трите щата бяха засегнати този уикенд.

Какво да се очаква в бъдеще?

Проблемът на учените при изследването на торнадата е, че са прекалено краткотрайни и малки, за да се появят на климатичните модели, които те обикновено използват.

По тази причина учените се ограничават до изучаване само на промяната на условията, които са потенциално благоприятни за образуването на торнада.

В изследване, публикувано в началото на миналия месец, се казва, че за всеки градус по Целзий допълнително затопляне, вероятността за условия, благоприятни за сериозни атмосферни промени в САЩ (градушки, урагани…) се увеличава с от 14 до 25 процента.

Това обаче не означава, че ще има урагани всеки път, когато са налице тези условия – това дори е малко вероятно.

„Това е горната граница на онова, което можем да очакваме при покачване на температурата на планетата с един градус“, заключава Киара Лепор, основната авторка на изследването.

Според друго проучване, което предстои да бъде публикувано, „торнадата може да се окажат по-силни при бъдещия климат“, казва Джеф Трап. За да стигнат до това заключение, изследователите този път са проучили явление, което вече е наблюдавано, и са анализирали как биха му се отразили климатични условия в бъдеще.

Въпреки това много силните торнада ще си останат „редки явления“, прогнозира Трап.

„Ние сме само в началото на нашето проучване на връзката между климатичните промени и това, което наричаме локални мощни бури“, обобщава Джеймс Елснър. „През следващите пет-десет години обаче ще постигнем истински напредък“, уверен е той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.