Агент “Кървбол” финтира САЩ и Великобритания и запали войната в Ирак

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл на историческата реч на 5 февруари 2003 година пред Съвета за сигурност на ООН. Той показва шишенце с антракс (което всъщност съдържа талк), за да убеди международната общност, че Ирак произвежда оръжия за масово поразяване. Снимка: Белият дом

На 5 февруари 2003 година Колин Пауъл, един от най-уважаваните членове на военния кабинет на Буш, беше заел централната трибуна в Съвета за сигурност на ООН. Той беше заобиколен от дипломати от цял свят и беше наблюдаван от телевизионна аудитория по цялото земно кълбо. Бившият държавен секретар, зад когото стоеше директорът на ЦРУ Джордж Tенет, представи смразяващ кръвта доклад за биологическото оръжие на Ирак. В един момент, за да демонстрира опасността, която Садам представлява за света, той размаха шишенце с антракс (в което всъщност имаше талк).

thetimes-logo.gifПауъл говори за „иракски химически инженер, който надзиравал“ една от мобилните лаборатории за химическо оръжие на Садам. „Той е присъствал на производството на биологическото вещество, каза Пауъл. Бил е там и през 1998 година, когато е станала злополука. Дванадесет техници загинали след контакт с биологически вещества.” “Този смел инженер, добави Пауъл, е един от онези хора, които са рискували живота си, за да разкажат на света какво наистина е замислил Садам Хюсеин.“ Този човек, основният разузнавателен източник, оправдаващ нахлуването в Ирак, последвало месец след обръщението на Пауъл, е заклет пушач, алкохолик, измамник и иракски дезертьор. Името му е Рафид Ахмед Алуан, известен под кодовото име „Кървбол“ (фалцов удар в бейзбола – б.р.).

Нито един служител на американското разузнаване не се е срещал с “Кървбол”. Германците, осъществили контакт с иракчанина, предупредили ЦРУ, че той е „побъркан“, ненадежден и най-вероятно си измисля. При все това, твърденията му от първа ръка за лабораториите на Саддам за биологическо оръжие – всички те се оказаха лъжливи – залегнаха в основата на съдбоносния доклад-прогноза на Националното разузнаване от октомври 2002 година, изготвен от американската разузнавателна общност и представен на президента Буш. В доклада, основан единствено на неподкрепените с доказателства фантазии на „Кървбол“, се заявява „с голяма увереност“, че Саддам има незаконна програма за биологически и химически оръжия.

Историята на „Кървбол“ е в центъра на разнородните секващи дъха провали на американските шпионски служби от периода преди началото на войната. Провали, свързани както с начина на събиране и анализиране на разузнавателни сведения, така и с представянето им на администрацията на САЩ, твърдо решена да свали Садам.

През март 2005 година комисията, създадена от президента Буш, за да проучи предвоенните гафове на разузнаването, разпространи унищожителен доклад от 601 страници. Според текста фактът, че разузнавачите са разчитали изключително на показанията на „Кървбол“ и не са успели да проверят твърденията му, е основната причина за „абсолютната погрешност“ на всички предвоенни оценки на ЦРУ и другите агенции. „Лошо е да нямаш човешки източници, но още по-лошо е да се поддадеш на измамата на човешки източник, който лъже“, заявява комисията.

„Кървбол“ е бивш таксиметров шофьор и инженер химик. През 1999 година той дезертира в Германия в търсене на политическо убежище (и Мерцедес). Готов е да каже всичко, за да докосне мечтата си. Първоначално той печели доверието на служителите на германските разузнавателни служби с впечатляващите си и детайлни познания в областта на програмите за биологически оръжия (по-голямата част от събрани от Интернет). Той успява да ги убедил, че Ирак разполага със седем мобилни лаборатории за разработка на оръжия. Германските разузнавачи изпращат протоколите от разпитите на американските си колеги, но, поради все още тлеещото съперничество от времето на Студената война, така и не разрешават „Кървбол“ да бъде разпитан от американски представители.

Иракчанинът Рафид Ахмед Алуан, известен под кодовото име “Кървбол”. Той изфабрикува историята за производството на биологическо оръжие в Ирак, измами разузнавачите от САЩ и от Великобритания и даде повод за войната в Ирак. Снимка: ЕйБиСи нюз

До изготвянето на Оценката на националното разузнаване германците вече имат сериозни съмнения относно „Кървбол“. Няколко служители на ЦРУ свидетелстват пред комисията, че след като били информирани от германските агенти, че “Кървбол” е прекарал нервен срив и вероятно лъже, са изказали силно безпокойството пред Тенет и неговия заместник, Джон Маклафлин. Тайлър Дръмхелър, дългогодишен служител на ЦРУ, казва, че е увещавал Тенет да не включва твърденията на „Кървбол“ в речта на Пауъл пред ООН. Господата Тенет и Маклафлин обаче отричат да са получавали такива предупреждения. Въпреки това, дори и бегло изследване на твърденията на „Кървбол“ би разкрило, че те са фалшиви. Комисията открива, че през 1998 година, когато той твърди, че е станал свидетел на смъртоносния инцидент в биологическата лаборатория, “дори не е бил в Ирак“. Междувременно комисията съобщава, че твърденията за стремежите на Ирак да се сдобие с уран от Нигер се основават на „очевидно подправени документи“, имащи претенциите да представляват договор между двете страни. Има „грешки в заглавната част на документите, подправени подписи, погрешно изписани думи, неправилни имена на хора и на правителствени структури“. Фалшивият договор отпраща към “предполагаема среща, проведена в сряда, 7 юли, 2000 година, въпреки че 7 юли 2000 година е петък“, се посочва в доклада.

Според разследващия журналист Боб Удуърд, на среща, състояла се на 12 декември 2002 година, Тенет уверил Буш, че привеждането на доказателства срещу Садам е „фасулска работа“. Тенет коментира, че думите му са извадени от контекста. Той всъщност казал, че убеждаването на американския народ да подкрепи войната би било „фасулска работа“. Буш и вицепрезидентът Дик Чейни, които били уверени, че Садам притежава забранени оръжия, не се нуждаели от убеждаване.

„Казано по-просто, няма никакво съмнение, че Садам Хюсеин сега притежава оръжия за масово унищожение. Няма съмнение, че той ги натрупва, за да ги използва срещу приятелите ни, съюзниците ни и срещу самите нас“, обяви Чейни на 16 август 2002 година пред националния конгрес на ветераните от войните в чужбина. В същото обръщение той каза, че Садам отново е започнал програмата си за разработка на ядрени оръжия – макар да липсваха достоверни разузнавателни сведения в подкрепа на това твърдение.

Подобен разузнавателен провал претърпява и Великобритания. Правителственото досие на разузнавателни сведения, публикувано през септември 2002 година, съдържа „доказателствата“ за иракските оръжия за масово унищожение. То е използвано от Тони Блеър, за да убеди парламента в необходимостта да се обуздае Саддам. Твърденията обаче се оказват необосновани и се превръщат в истинска катастрофа както за политиците, така и за шефовете на тайните служби.

Трудно бихме могли да преувеличим шока, изпитан в разузнавателната общност, когато откри, че в Ирак няма оръжия за масово поразяване. И наистина, отказът да се повярва в направената от тях грешка е бил толкова силен, че някои високопоставени личности дълго време останаха уверени, че в крайна сметка оръжията ще бъдат открити. След 18-месечно претърсване на страната групата за инспекции, съставена от повече от 1000 американци, британци и австралийци и натоварена със задачата да открие оръжията за масово унищожение на Садам, не намери нищо повече от две гилзи на химически снаряди, останали от времето на Ирано-иракската война. След този случай британските разузнавателни служби ревизираха методите си на вербуване на агенти и на работа с тях. Сега е въведена тристепенна система за анализ на разузнавателните сведения, като се проверяват достоверността им и реалната им стойност.

“Случаят “Кървбол” доведе до по-строги и педантични проверки на източниците на разузнаването в САЩ,” казва Брус Рийдъл, бивш служител на ЦРУ, сега старши научен сътрудник в мозъчния тръст „Брукингс“. “Днес „Кървбол“ не би получил същата почит, както навремето.“

Тенет напусна ЦРУ през юли 2004 година. „Кървбол“ си смени името и живее в Германия, охраняван от властите, и най-вероятно все така без своя Мерцедес.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.