Евростат: Само 16 процента от българите проверяват информацията, която срещат онлайн

Само 16 процента от българите на възраст 16-74 години проверяват дали информацията, която намират онлайн – в сайтове или социални мрежи, е вярна, показват данни на Евростат. Това е едно от най-ниските равнища в ЕС. С по-слаби резултати от нас са само Литва (11 процента) и Румъния (12 процента). Страната ни заема третото място заедно с Полша.

На другия полюс е Нидерландия, където 45 процента от гражданите са подозрителни към информацията, която откриват онлайн и я проверяват. На следващо място се нарежда Люксембург (41 процента) и Ирландия (39 процента).

Проучването на Евростат показва, че 47 процента от европейците са видели дезинформация онлайн в последните три месеца, но едва 23 процента са проверили дали фактите отговарят на истината.

Основно проверката се извършва чрез допълнително търсене онлайн (20 процента) или в дискусия с други хора или „офлайн“ източници (12 процента). Едва 7 процента от проверките се извършват с онлайн дискусия с други хора, търсещи информация, посочват от статистическата агенция на ЕС.

Данните на Евростат показват още, че все повече европейски домакинства имат достъп до интернет – 92 процента спрямо 72 процента през 2011 година. Към 2021 година 84 процента от българските домакинства имат достъп до интернет спрямо 64 процента през 2016 година.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.