Китай навлиза в Близкия изток през училищата

Китайски държавни корпорации подписаха с властите на Ирак сделка за изграждане на 1000 училища. Багдад се надява с помощта на КНР да възстанови образователна система, разрушена от войната. А Пекин от своя страна разчита да увеличи влиянието си в Близкия изток, опирайки се на Ирак, който привлича най-много китайски инвестиции в региона. Освен това Китай стана най-големият купувач на иракски петрол. Експерт коментира, че с оглед опасността от терористични атентати американските компании не бързат да влагат средства в тази страна. Запълвайки създалия се вакуум, Китай може да поизмести руските фирми, работещи в Ирак.

От китайска страна в споразумението участват държавните компании Пауър Чайна и Синотех. То бе подписано в присъствието на иракския премиер Мустафа ал Казими. Служител от кабинета в Багдад каза на церемонията, че, за да се сложи край на недостига на учебни заведения, трябва да бъдат построени общо 8000 училища. Както отбелязва Франс прес, Ирак, който притежава богати залежи от петрол, се сблъсква обаче с упадък на инфраструктурата заради войните и корупцията. Строежът на училищата се очаква да завърши до две години. Ирак ще плати на китайците с петролни продукти.

Международният извънреден детски фонд на ООН – УНИЦЕФ, съобщи, че недостигът на капиталовложения и конфликтите, нестихвали десетилетия наред, са унищожили една от най-добрите образователни системи в региона. Нанесени са щети на всяко второ училище. В страната с население 40 милиона души близо 3,2 милиона деца на ученическа възраст не посещават учебни занятия. По данни на британския Чартър инститют ъв билдинг, в сделката е предвиден само първият транш от строежите. А след това Китай ще изгради още 7000 училища. Стойността на договора не се разгласява. Но през 2019 г. Китай се нае да изпълни широк кръг от строителни проекти срещу 100 000 барела петрол. Пауър Чайна е петата по големина строителна компания в света. Тя се прочу, щом издигна язовира „Три клисури“ на река Янцзъ и построи скоростната жп линия Пекин-Шанхай.

Сведенията по повод сделката за 1000 училища, както отбеляза коментатор на китайската държавна медийна компания Си Джи Ти Ен, идват в контекста на спад в ролята на САЩ в Ирак. Вашингтон заяви, че преобразува бойния си контингент в Ирак, наброяващ към 2500 войници плюс 1000 съюзнически бойци, в мисия от съветници. През 2003 г., припомня наблюдателят, САЩ, управлявани от президента Джордж Буш младши, предприеха интервенция в Ирак. Това бе първата фаза от продължителен конфликт, продължил почти девет години. Според някои оценки, през първите седем години от войната са загинали над 1 милион иракчани. САЩ се изтеглиха от Ирак през 2011 г. и отново влязоха там през 2014 г. с цел да изтласкат от страната групировката „Ислямска държава“. Парламентът в Багдад гласува за изтегляне на американските войски, след като през януари 2020 г. с удар от американски дрон на столичното летище бе убит иранският генерал Касем Солеймани, командвал специалните сили Ал Кудс към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Резолюцията на иракските законодатели бе пренебрегната от САЩ.

Контрастът между подходите на САЩ и на Китай към Ирак е очевиден. При все това американски медии твърдят, че предоставяйки помощ, Китай се опитва всъщност да поеме контрол върху страните от Близкия изток.

Майк Уотсън, един от директорите на Центъра за бъдещето на либералното общество (САЩ), в статия за „Уолстрийт джърнъл“, също вижда експанзионистки мотиви в действията на Китай. Оттук следва изводът, че „гълъбите“ в Америка, приканващи за пълно изтегляне на контингента на САЩ, не са прави. Не бива да се повтаря грешката на експрезидента Барак Обама, изтеглил войниците на САЩ от Ирак през 2011 г. Щатите трябва да ги оставят там, за да не отстъпят Близкия изток на своите съперници – Китай и Русия. В разговор с „Независимая газета“ Елена Супонина, ориенталист и политолог, посочи: „Ирак винаги е привличал вниманието на китайците. Още по времето на Саддам Хюсеин те проявяваха интерес към петролно-газовите находища и подписваха договори. Китайците успяха да се затвърдят на този пазар и след свалянето на Саддам, макар че инвестираха твърде умерено заради тежкото положение със сигурността. Случваше се дори терористи да вземат за заложници работници от Китай. След всеки подобен инцидент китайският бизнес ставаше все по-предпазлив. Независимо от това Ирак, чиито петролни ресурси според оценки достигат най-малко 112 милиарда барела, е апетитно парче за Китай“.

Когато американците свалиха Саддам, дълго време се смяташе, че в Ирак ще дойдат американски компании, че за тях петролът е най-важното нещо. Излезе, че не е така. „Американският бизнес наистина присъства на иракския пазар, но твърде ограничено. Липсата на сигурност подплаши американските инвеститори. А развитието на собствен петролодобив в САЩ им даде възможност безболезнено да се откажат от силно присъствие в Ирак. Китайците пък запълват вакуума, образувал се, след като американците отслабиха вниманието си към региона. В Ирак обаче действат и руски компании. Засилването на китайското присъствие може да ги изправи пред сериозна конкуренция“, смята Супонина.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.