Млади лидери? Вече нищо необичайно

27-годишният Джакомо Симончини е капитан-регент на Сан Марино

Габриел Борич спечели президентските избори в Чили в неделя. По този начин 35-годишният ляв политик ще стане най-младият лидер в историята на страната от Андите. Когато встъпи в длъжност през март, Борич също така ще стане един от най-младите демократично избрани лидери в света.

Ето и някои от другите:

Джакомо Симончини на 27 години

Спортният ръководител и политик беше избран през октомври от законодателното събрание на Сан Марино за шестгодишен мандат като един от двамата капитан-регенти – колективния орган на държавен глава на малката република, представляваща анклав, обграден от Италия.

Смята се, че традицията на колективното лидерство в Сан Марино, чието население наброява около 34 000 души, води началото си от средновековието и подражава консулската система на древния Рим.

Сана Марин на 36 години

Министър-председателката на Финландия беше само на 34 години, когато зае поста през декември 2019 г. Така тя стана най-младият премиер на страната с близо 5,5-милионно население.

Преди да заеме поста, Марин беше министър на транспорта и съобщенията. Социалдемократката наскоро беше подложена на критики за това, че е ходила по заведения, след като е била на контактна на министър, дал положителна проба за КОВИД-19.

Наиб Букеле на 40 години

Нестандартният президент на Салвадор дойде на власт през 2019 г. на 37-годишна възраст, като обеща да скъса с традиционните партии в обхванатата от насилие централноамериканска страна.

Букеле, известен с марковата бейзболна шапка, която носи обърната с козирката назад, нарича себе си в Туитър „главен изпълнителен директор на Салвадор“, а тази година привлече вниманието на медиите по света, като каза, че ще направи биткойна законно платежно средство, което влезе в сила през септември.

Социологическите проучвания показват, че той се радва на изключително голяма популярност в Салвадор, но служители във Вашингтон изразяват тревога от авторитарните му, според тях, склонности и преговорите, които се твърди, че води с престъпни банди.

Джасинда Ардърн на 41 години

Министър-председателката на Нова Зеландия спечели похвали от страна на международната общност за начина, по който ръководи справянето с пандемията от КОВИД-19. След като затвори границите и наложи строги карантинни мерки и широкообхватно тестване, Нова Зеландия стана една от първите страни, овладели пандемията. Лейбъристката Ардърн дойде на власт, когато беше на 37 години и с лекота беше преизбрана през 2020 г.

Карлос Алварадо на 41 години

Левоцентристкият президент на Коста Рика беше на 38 години, когато беше избран през 2018 г., ставайки най-младият лидер на централноамериканската страна от един век.

Завършилият журналистика Алварадо преди това беше министър на човешкото развитие и социалното приобщаване от 2014 до 2016 г. и министър на труда от 2016 до 2017 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.