Природният газ потече от Европа към Русия. Цените бият рекорди

Във вторник цената на газа в Европа за първи път в историята си надхвърли границата от 2000 долара за хиляда кубически метра,пише The Bell. Бързият растеж е предизвикан от мистериозното намаляване на руските доставки по тръбопровода Ямал-Европа, а след това и от реверсивния режим на работа. Газпром не дава обяснение за спада на доставките, а анализаторите изразяват различни мнения. Единственото, с което са съгласни, е, че цените на газа вероятно ще останат силно променливи още дълго време.

Какво се случва?

Във вторник цената на природния газ в Европа за първи път в историята надхвърли 2000 долара за хиляда кубични метра. В пиковия си момент хъбът TTF в Нидерландия се търгуваше на цена от 187,5 EUR/MWh, или около 2224 USD за хиляда кубични метра. За един ден цените на газа се повишиха с около една четвърт.

Цените на газа скочиха след съобщенията, че един от основните експортни тръбопроводи на Газпром, Ямал-Европа, е преминал в реверсивен режим. Компанията не обясни защо. „Пазарът наблюдава как при недостиг на газ в хранилищата изпомпването по един от ключовите газопроводи от Русия намалява и газът започва да тече не през Полша за Германия, а обратно“, обяснява Дмитрий Маринченко от Fitch пред The Bell.

Влияние върху цените оказват и по-студеното време в Европа и спадът на производството на електроенергия от вятърни централи в Германия до най-ниското му ниво от средата на ноември. Опасенията, че пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ може да се забави повече от очакваното и че Газпром ще продължи да ограничава доставките за Европа, засилват напрежението, допълва Маринченко.

Защо тръбата е празна?

В събота доставките на руски газ за Германия по газопровода Ямал-Европа рязко спаднаха – около десет пъти. През уикенда тръбопроводът е бил запълнен на около 5 процента, което е най-ниското ниво от началото на годината. В понеделник стана ясно, че Газпром е резервирал малък капацитет в Ямал и за януари. А във вторник, 21 декември, газопроводът през Полша е работил в обратен режим – т.е. по него е постъпвал газ от Германия, според Ройтерс.

Причините за толкова драстичното намаляване на доставките на газ и преминаването към реверсивен режим остават неясни. Ямал-Европа е един от основните маршрути за износ на руски газ за европейския регион.

Промяната в потоците може да се дължи на по-малките поръчки от германски клиенти по време на празничния сезон, предполага Катя Ефимова, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, в разговор с Bloomberg.

Кремъл определи случващото се като „търговска ситуация“, която няма нищо общо със „Северен поток 2“, и посъветва да се обърнем към Газпром за конкретните причини. „Имаме задължения към нашите клиенти по отношение на доставките на газ. Изпълняваме ги в съответствие с исканията. Как, в кои области – това е наша вътрешна кухня“, заяви пред The Bell Сергей Куприянов, говорител на Газпром. „Изпълняваме задълженията си към потребителите, към тези, които са купили газ от нас. Всичко е по план.“

Газпром изпълнява задълженията си по дългосрочните договори, като използва алтернативни тръбопроводи – „Северен поток“ и украинската ГТС, съгласи се шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Въпреки това според него намаляването на доставките изглежда като опит на Газпром да окаже натиск върху Европейския съюз.

Но няма единодушно мнение, че руската компания манипулира цените, като намалява доставките. „Не знаем дали това е знак за ограничените възможности на Газпром преди пика на потреблението в самата Русия или за скрити политически мотиви“, цитира Bloomberg Тиери Броз, професор в Парижкия институт за политически науки.

Защо е важно

В Централна Европа температурите са близки до нулата, а производството на електроенергия от вятъра е на ниско ниво поради лошото време, пише Bloomberg. Поради тази причина, когато цените на природния газ са прекалено високи, разпределителните дружества са принудени да теглят от резервите във и без това вече изчерпаните подземни хранилища.

Анализаторите стават все по-уверени, че Европа ще завърши зимата с рекордно ниски запаси от газ, което може да удължи енергийната криза до следващата зима. Потенциалът за конфликт между Русия и Украйна в началото на 2022 г. също засилва опасенията на пазара, посочва агенцията.

Нова енергийна криза би забавила икономическото възстановяване в Европа, което вече беше засегнато от „Омикрон“ през последните седмици. Нарастващите разходи за енергия вече принудиха някои компании временно да спрат или ограничат производството, отбелязва Bloomberg. Това би могло да ускори допълнително инфлацията в еврозоната, която е най-високата от миналия месец насам.

Освен това високите разходи за енергия изострят проблема с доставките, причинен от пандемията. Плодовете и зеленчуците поскъпват заради нарастващите разходи за торове, чието производство е доста енергоемко. В същото време много хора могат да имат проблеми с отоплението заради скъпия газ, припомня агенцията.

Какво следва?

Силната волатилност на цените на газа вероятно ще се запази сега поне до края на отоплителния сезон, а може би и по-дълго, смята Маринченко. На пръв поглед изглежда, че скъпият газ е изгоден за Русия, защото ще донесе рекордни печалби на Газпром. Но в крайна сметка енергийната криза ще се отрази на разходите за транспорт и цените на храните, което ще се усети не само в Европа, но и в много други страни, казва Ан-Софи Корбо, изследователка в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.