Уискито като инвестиция? Да, при това добра. Само не го изпивайте

Whisky Auctioneer – аукционна къща за уиски от Шотландия, за миналата година със 17 търга надмина оборот от 30 млн. паунда (около 40 млн. долара). Снимка: Whisky Auctioneer

Колекционери разиграват милиони на търгове с бутилки уиски на възраст около 20-30 години. Не става дума за масовите blended уискита, които преди всяка Коледа се продават с намаление и цените им се променят незначително с годините. Расте цената само на малцови и по-редки уискита.

Специфичното е, че за разлика от виното, веднъж бутилирано, уискито не губи качествата си. При виното възраст от 30-40-50 години има чисто емоционална и историческа стойност, а не вкусова. Но цената му расте. При уискито вкусът не се променя в бутилката, но цената расте приблизително по-бързо и освен това не изисква толкова специални условия за съхранение като колекция вино.

На уискито може да се гледа не само като колекция, а и като инвестиция. Например серията японско уиски „на Ханю Ичиро” представлява комплект от 54 бутилки Card Series (числото отразява това на тесте карти). Картите за игра са изобразени на етикета на всяка бутилка. Уискито в тези бутилки е с различна възраст, дестилирано между 1985 и 2000, а бутилирано между 2006 и 2012 г.

Серията японско уиски на Ханю Ичиро представлява комплект от 54 бутилки Card Series (колкото са картите). Уискито е дестилирано между 1985 и 2000, а бутилирано между 2006 и 2012 г. Снимка: уиски аукцион

Такъв комплект от 54 бутилки през ноември 2020 г. беше продаден за повече от 1,5 милиона долара на търг в Хонконг, организиран от аукционна къща Bonhams.И без да са в комплект бутилките от серията, цената им е висока. Обикновено започва от около 10 000 долара.

Това е поредният случай, който хвърля светлина върху инвестицията в уиски. Много колекционери и ценители на уиски участват в търгове за купуване на единични бройки редки запазени бутилки или за не толкова редки но остаряващи и поскъпващи във времето уискита. Понякога инвестицията не се получава веднага. Например бутилка уиски от същата серия – „Joker Card” – бутилирано на 14-годишна възраст, в онлайн аукцион на къщата „Unicorn Auctions”, неотдавна достигна 2350 долара, приблизително половината от цената минимум, която купувачът или аукционната къща биха приели. И се върна обратно на продавача.

Светът на колекционерските спиртни напитки може да бъде опияняващ: Миналата година рядка бутилка 60-годишен „Macallan”, дестилирана през 1926 г., счупи рекорди, като достигна на търг 1,9 милиона долара.

Поглед към индекса Apex 1000, който измерва цената на редки и колекционерски видове уиски, показва увеличение от около 6% за последната година и невероятно увеличение от 592% за период от 10 години (виж тук).

Който вече има има специална бутилка и се кани да я продаде, или обмисля да започнете да инвестира в колекция уиски чрез онлайн търгове, традиционни аукционни къщи или по други начини, трябва да има предвид няколко ръководни принципа, ако не иска да загуби. Съветите са обобщени от експерти пред онлайн изданието „Ликър”.

1. Решете дали сте пияч или инвеститор

Анди Симпсън, съосновател на британската RareWhisky101, брокерска и анализираща фирма за уиски, на лекция за бизнес с инвестицията в уиски, обяснява каква е разликата: „Пиещият купува специална бутилка с намерението да я консумира в крайна сметка. Инвеститорът е готов да прибере бутилка за години, дори десетилетия и възнамерява да я продаде неотворена, за да извлече печалба.”

Можеш ли да бъдеш и двете? Абсолютно.

„Ако можете, купете по две от всичко“, казва Симпсън, въпреки че това може да бъде трудно с бутилки, които са скъпи или изключително редки. „Една за пиене, една за съхранение на рафта.“

2. Разберете, че колекционерските спиртни напитки са „страстна инвестиция“

„Бутилките няма да заемат мястото на акциите и облигациите, съжалявам – казва Симпсън – Никога не инвестирайте това, което не можете да си позволите да загубите“. В края на краищата стойността може да отнеме много време, за да се повиши – от 5 до 20 години, според него. И може и да спадне. „За разлика от акциите, няма дивиденти. Това е чисто поскъпване на капитала.“

Това означава, че колекционерите трябва да направят своите проучвания и да знаят кога е подходящото време за покупка или продажба. Но за инвеститорите, които могат да грабнат бутилки в рамките на финансовите си възможности, това може да бъде приятно занимание. Например, някои колекционери се фокусират върху изграждането на „лична реколта“, например да придобиват бутилки, които са били дестилирани или пуснати в годината на тяхното раждане. „Ако искате да инвестирате, продължете и се насладете на това – казва Симпсън – Това е страстна инвестиция.“

3. Когато се съмнявате, фокусирайте се върху уискито

Това е най-широко събираната и проследявана категория спиртни напитки, което означава, че има стабилен пазар за закупуване и продажба. В аукционната къща от висок клас Sotheby’s през 2020 г. при търгове на колекционерски спиртни напитка, по-голямата част от продажбите е била на шотландско и японско уиски, изчислява Джейми Ричи, световен ръководител на подразделението на Sotheby’s Wine & Spirits.

Според Art Market Research, редки уискита са били номер едно като „инвестиция на страстта“ до миналото лято, след което са изместени от луксозните дамски чанти.

Служител на Whisky Auctioneer представя по-редките бутилки на поредния търг. Снимки: Whisky Auctioneer

Интерес привлича и американското (бърбън) уиски. „Някои конкретни дестилерии, по-специално „Buffalo Trace”, станаха много горещи“, казва Дерек Корея, президент на ReserveBar, платформа за закупуване на луксозни спиртни напитки и шампанско. „Както при скоча и азиатските уискита, то обикновено се корени в страхотен продукт, който е рядък. Един от начините, по които някои дестилерии правят това, е чрез ограничаване на количеството, което произвеждат, и умишлено създаване на недостиг, свързан с бърбън, особено на ниво марка. Той отбелязва, че бърбънът и скочът са двата най-големи сегмента на ReserveBar и и двата все още растат.

4. Помислете за качеството и малкото количество

Големият въпрос, който повечето бъдещи инвеститори си задават: Как да разберете дали една бутилка си струва да бъде прибрана? „Възрастта има огромно значение – казва Симпсън – При пиенето по-старите уискита не са непременно по-добри. При инвестирането са.“ По-специално, много колекционери ценят бутилки на възраст над 50 години. Трудните за намиране бутилки също се считат за много колекционерски, като бутилки от вече затворени дестилерии или дестилерии на „зомбита“ (някога затворени, но неотдавна върнати към живот) или спрени от производство бутилки, с указание на възрастта върху етикета. Бутилирането в ограничена серия или бутилирането само от една бъчва също може да доведе до голямо търсене.

5. Защитете инвестицията си

Ловът на страхотни бутилки е забавната част. Но след като сте осигурили нещо страхотно, важно е да го защитите, за да запази стойността си, когато сте готови да продадете и да реализирате печалба. Много инвеститори от висок клас сключват застрахователни полици върху колекциите си от вина и спиртни напитки, казва Александра Ричардс, изпълнителен директор за развитие на частни клиенти в британската Bruce Stevenson Insurance Brokers. Въпреки че спецификата варира, повечето покриват физически загуби, като счупване, възникнало при преместване на колекция, повреда от вода или просто случайно изпускане на бутилка. Тя дори си спомня случай, когато охлюви изядоха етикетите на ценна бутилка на клиент, намалявайки нейната стойност. Какво не е покрито от застраховка? „Загуба или повреда на уискито в резултат на лоша грижа за колекцията – казва Ричардс – като ръжда, мухъл или излагане на светлина или екстремни температури. Така че съхранявайте тези бутилки внимателно. Застрахователните полици също така не покриват това, което Симпсън от RareWhisky101 определя като „физически или логистичен“ риск: „Когато сте излезли навън и сте изпили няколко бири с приятелите си, и се върнете, и бутилката изглежда скъпа и готина… Твърде примамливо, за да не го отварям.“ Има само един начин да се предпазите от тази конкретна загуба, казва Симпсън: „Не го пийте“.

По liquor.com

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.