Инфлацията помрачава празничното настроение в Русия

Новогодишна трапеза в Русия. Снимка: прогород

По-малко наденички, без хайвер, но с надеждата за чаша пенливо вино – силна инфлация кара мнозина в Русия мрачно да си правят сметката преди наближилите новогодишни празници.

Повишаването на потребителските цени в Русия надхвърля вече от месеци средно 8 процента на годишна база – срещу 4,9 на сто през 2020 и 3 на сто през 2019 г.

В случая с храните ценовият скок е още по-забележим, което събужда лоши спомени у населението, преживяло галопираща инфлация през 90-те на миналия век, след разпадането на СССР.

„Всичко се вдига, освен заплатите“, възмущава се Сергей Борисович, 60-годишен работник, шокиран от факта, че един хляб струва вече 100 рубли (1,20 евро).

„Вече не купувам някои храни, които купувах преди“, продължава той, крачейки из заснежените алеи на един московски пазар.

„Миналия път купих за Нова година пушени наденички, пушена риба, хайвер. Тази година ще имаме на масата само салати – с картофи, с грах. Но ако можех, щях да купя „шампанско“, казва той, имайки предвид искрящото вино, ценено в бившия Съветски съюз.

Показателни са статистическите данни за червения хайвер, традиционен за новогодишната трапеза – цената му е стигнала максимум от началото на ценовия мониторинг през 2000 г.

Съставките на други обичайни за случая ястия като руската салата и сельодка „в кожух“ (рибна салата от селда със зеленчуци, б. пр.) се поскъпнали с 15 до 25 на сто, сочат изчисления на руски медии въз основа на данни от статистиката на агенция Росстат.

От хипстърските маркети до веригите с ниски цени

Този спад в жизнения стандарт, постоянен от 2014 г., когато Западът наложи санкции на Русия след анексията на Крим, се ускори и удря днес не само народните класи, но също и активните млади московчани с висше образование.

Трийсетгодишната Карина Струкова, инженер в отпуск по майчинство, например вече не пазарува от хипстърския супермаркет Вкусвил, а от Магнит – верига магазини с ниски цени.

„Ако сравним нещата с края на миналата година, касовите ми бележки май показват 20-25 процента разлика“, посочва тя.

„Затова се опитваме да правим икономии, тъй като нямаме други доходи. Купуваме по-малко подаръци, ходим в по-необходимите магазини“, продължава младата жена.

Главният опонент на Кремъл Алексей Навални също се изказа по въпроса от затворническата си килия.

Той разказа в Инстаграм, че е констатирал за десет месеца поскъпване на храните с 40 на сто. Опозиционерът има право да харчи месечно 9000 рубли (стотина евро) за подобряване на условията, в които го държат. „Виждам с очите си голямата инфлационна трагедия, която изживяват пенсионерите“, написа Навални.

Според анкетите спадът в покупателната способност е основната грижа на хората в Русия, която засенчва проблемите с доверието към властите и дори с популярността на президента Владимир Путин.

За да отвърне на предизвикателството, правителството въведе квоти и ценови тавани. Централната банка непрекъснато повишава основната лихва.

Без спестявания

Путин нарече силното поскъпване „основен проблем на икономиката и на гражданите“, като нареди на подчинените си през 2022 г. да смъкнат инфлацията отново до 4 процента.

Според Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализ към руската компания ФБК „Грант Торнтън“, обаче този въпрос е трудно решим в Русия. Той отбелязва, че голяма част от причините за инфлацията са глобални – като постпандемичния икономически подем и смущенията във веригите за доставки.

Ситуацията в Русия допълнително се влошава от структурните фактори с оглед на по-слабо развития пазар. „При недостатъчна конкуренция липсват механизми, възпиращи производителите и продавачите да вдигат цените“, твърди експертът.

А хората в Русия са уязвими със средния си доход от около 40 400 рубли (470 евро) според официалните данни. И над 40 процента от населението нямат спестявания, сочи анализ, публикуван на 13 декември от сайта с обяви за работа СуперДжоб.

Отбила се до пазара да купи подаръци за внуците си, 88-годишната пенсионерка Светлана Князева уверява, че „свиква с всичко“ и дори се чувства късметлийка. И обяснява: „Не мога да се оплача, вземам 30 000 рубли пенсия“ – 360 евро.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.